Türkmenistan Marı vilayeti ve çevresi halk inanışları ve uygulamaları üzerine bir inceleme
An examination on folk beliefs and practices in Turkmenistan Mary province and surrounding
- Tez No: 715303
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Marı, Geçiş Ritüelleri, Halk İnanışları, Turkmenistan, Mary, Transition Rituals, Folk Beliefs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada Türkmenistan Marı vilayeti ve çevresi Halk İnanışlarından Geçiş ritüelleri ele alınmıştır. Araştırma alanı Marı vilayeti merkezi ve merkeze bağlı mahalleler ile sınırlandırılmıştır. Bu çerçevede doğum, evlilik ve ölüm ile ilgili inanış uygulamaların Türk kültürlerinden biri olduğu varsayılarak, bu inanış ve uygulamaların literatüre kazandırılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Araştırmamız bir alan araştırması olup; gözlem, soru-cevap, yüz yüze görüşme ve deskriptif (nitelendirici) yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmamızın ilk bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıkları, varsayımları ve yöntemi açıklanmıştır. Bunlarla birlikte Türkmenistan Marı vilayetinin tarihi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın Giriş bölümü sonrasında Doğum, Evlilik, Ölüm ve Genel İnanış ve uygulamalara yer verilmiştir. Sonuç kısmında araştırmamız hakkında genel değerlendirme yapılmış olup, Marı vilayet merkezinde varlığını sürdüren inanış ve uygulamalar açıklanarak önemli noktaları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Transition rituals from Folk Beliefs in Turkmenistan Mary province and its surroundings were discussed. The research area is bounded by the center of Mary province and the neighborhoods associated with the center. In this context, it is aimed to bring these beliefs and practices to the literature and transfer them to future generations, assuming that the Belief practices related to Birth, Marriage and Death are one of the Turkish cultures. Our research is an area research; Observation, question-answer, face-to-face interview and description (qualifier) methods were used. In the first part of our research, the subject of the research, aim, importance, limitations, assumptions and methods were explained. Along with these, it focused on the history of Turkmenistan's Mary province. After the İntroduction section of the research, Birth, Marriage, Death and General Beliefs and Practices were included. In the result, general evaluation of our research is made, Beliefs and Practices that continue to exist in the center of Mary province were explained and their important points were stated.