Pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin pelvik taban kas kuvveti ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between physical activity level and pelvic floor muscle strength in women with pelvic organ prolapse
  1. Tez No: 715323
  2. Yazar: MELİSA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, fiziksel aktivite, pelvik taban kas kuvveti, Pelvic organ prolapse, physical activity, pelvic floor muscle strength
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı pelvik organ prolapsusu (POP) tanılı kadınlarda fiziksel aktivite düzeyinin pelvik taban kas kuvveti ile ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran ve uzman hekim tarafından pelvik organ prolapsusu tanısı konmuş 25-65 yaş aralığında 72 kadın dahil edilmiştir. Katılımcıların; genel demografik ve obstetrik özellikleri, pelvik organ prolapsusu farkındalıkları ve pelvik organ prolapsusu sebebiyle yaşadıkları problemler sorgulanmıştır. Katılımcıların pelvik taban kas kuvvetleri Peritron Perineometresi kullanılarak ölçülmüştür. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Birinci Basamak İçin Fiziksel Aktivite Anketi (BBFAA) kullanılmıştır. Pelvik organ prolapsusu değerlendirmesi uzman hekim tarafından Pelvik Organ Prolapsusu Kantifikasyon (POP-Q) Sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda popülasyonumuzun %43,1'inin hareketsiz olduğu saptanmıştır. POP-Q değerlendirmesinde prolapsus evresinin en fazla olduğu noktalar sırasıyla Bp ve Ap olmuştur. Fiziksel aktivite düzeyi ile pelvik taban kas kuvveti arasında anlamlı bir ilişki saptanmazken (p>0,05), pelvik taban kas kuvveti ile pelvik organ prolapsusunun derecesi arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur (p=0,005). Fiziksel aktivite düzeyi ile pelvik organ prolapsusunun derecesi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Çalışmamız sonucunda; pelvik organ prolapsusu olan kadınlarda, prolapsus derecesi arttıkça pelvik taban kas kuvvetinin azaldığı tespit edilmiştir. Prolapsus tanılı kadınların büyük bir kısmının inkontinans problemi yaşadığı saptanmış bununla beraber bu kadınların çoğunun POP hakkında bilgi almadıkları, pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler hakkında bilgi sahibi olmadıkları ve pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler yapmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between physical activity level and pelvic floor muscle strength in women with pelvic organ prolapse (POP). Totally 72 women aged 25-65 years who applied to Pamukkale University Hospitals Gynecology and Obstetrics Polyclinic and weıre diagnosed with pelvic organ prolapse by a specialist physician were included in the study. To the participants; A form was applied, questioning personal, obstetric characteristics, awareness of pelvic organ prolapse, and problems experienced due to pelvic organ prolapse. The pelvic floor muscle strength was measured using the Peritron Perineometer. The Physical Activity Questionnaire for Primary Care (PAQPC) was used to determine the physical activity levels of the participants. Pelvic organ prolapse assessment was performed by a specialist physician using the Pelvic Organ Prolapse Quantification (POP-Q) system. In our study, 43.1% of our population was found to be sedentary. In the POP-Q evaluation, the points with the highest prolapse stage were Bp and Ap, respectively. While no significant correlation was found between physical activity level and pelvic floor muscle strength (p>0.05), a moderate negative correlation was found between pelvic floor muscle strength and the degree of pelvic organ prolapse (p= 0.005). Also, no statistically significant relationship was found between the level of physical activity and the degree of pelvic organ prolapse (p>0.05). As a result of our study; In women with pelvic organ prolapse, pelvic floor muscle strength decreased as the degree of prolapse increased. It was determined that most of the women diagnosed with prolapse had incontinence problems at the same time it was determined that most of these women did not receive information about POP, did not know about exercises that strengthen the pelvic floor muscles, and did not do exercises that strengthen the pelvic floor muscles.