Sosyal medyanın eşler arası ilişkiye etkisi
Effect of the social media on the relationship between the spouses
- Tez No: 715327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YAVUZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Aile, İletişim, İnternet, Social Media, Family, Communication, Internet
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gün geçtikçe teknoloji gelişmekte ve ilerlemektedir. Teknolojik aletler yaygınlaşmakta ve vazgeçilmez hale gelmektedir. Akıllı telefonlar günümüzün en önemli parçaları haline gelmiştir. Akıllı telefonlar ile yaygınlaşan uygulamalar da hayatımızda oldukça fazla yer edinmektedir. Özellikle sosyal medya uygulamaları günün her anında anlık olarak kullanılmaktadır. Sosyal medya özellikle iletişim ve haberleşme için kullanılmakla beraber hayatın her alanı ile ilgili olarak da kullanılması ile her geçen gün yaygınlık kazanmaktadır. Kullanım alanının genişlemesiyle bize dünyadaki pek çok gelişmeyi de takip etme olanağı sunmaktadır. Hayatın her alanında ve hemen her konuda kullanıldığı için sosyal medya kullanımı zamanla bağımlılık haline gelmektedir. Bu nedenle uzun süreli kullanımların beraberinde getirdiği birçok olumlu ve olumsuz etkiler vardır. Bu çalışmada tüm bu etkiler araştırılmış ve elde edilen veriler sosyolojik perspektif ile yorumlanmıştır. Çalışmada sosyal medyanın hayatımıza girişiyle birlikte eşler arasındaki iletişimde, ilişkide ve sosyal hayatta değişim olup olmadığı, değişim olduysa ne yönde ve nasıl bir değişim olduğu araştırılmıştır. Araştırma 2021 yılında Nevşehir İl merkezinde yapılmıştır. Çalışma sadece evli ve sosyal medya kullanan bireylere uygulanmıştır. Sosyal medya kullanımının, eşler arasında ne gibi etkilere sahip olduğunu görmek amacıyla, 400 kişiye 35 sorudan oluşan bir anket form uygulanmıştır. 190 erkek ve 210 kadın tarafından cevaplanan anket soruları değerlendirmeye alınmıştır. Anket formlar rastgele örneklem tekniği ile uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için SPSS 21 programından faydalanılmıştır. Verilerin analizinden sosyal medyanın eşler arası ilişkiye pek çok yönden olumsuz etki yaptığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The technology develops and advances day by day. The technological tools become widespread and indispensable. The smartphones have become today's most important part. The applications, becoming popular with the smartphones, have gained quite a place in our lives. Especially the social media applications are instantly used at any time of the day. Despite the social media is especially used for the communication, it has gained popularity day by day with its use in every aspects of life. It also provides us the opportunity to follow many developments in the world with the expansion of its usage area. Since the social media is used in every aspects of life and in almost all subjects, its use has become a pattern. There are therefore many positive and negative effects caused by the long-term use. In this research, all these effects were examined and the data obtained were interpreted with a sociological perspective. The followings were examined in the research; whether there are changes in communication, relationship between the spouses and also their social lives with the introduction of social media into our lives and if there was a change, in what direction and what kind of change has occurred. The research was conducted in Nevşehir city center in 2021. The research was only applied to the individuals who are married and use the social media. In order to see what kind of effects of the social media use on the spouses, a survey consisting of 35 questions was conducted to 400 people. The survey questions, answered by 190 men and 210 women, were evaluated. The survey was conducted via the random sampling method. The quantitative research method was preferred. The SPSS 21 program was used for the evaluation of data obtained. It was concluded from the data analysis that the social media has affected negatively the relationship between the spouses in many respects.