Yaşam tarzı ve değerlerin tüketicilerin cep telefonu satın alma kararları açısından incelenmesine yönelik bir araştırma
A research on the life style and values in terms of consumers 'decisions to buy a mobile phone
- Tez No: 715358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA AYSUNA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Tarzı, Değerler, Satın Alma Kararı, Tüketiciler, Lifestyle, Values, Purchasing Decision, Consumers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tüketicilerin satın alma kararlarını nasıl verdiklerini anlamak pazarlama sürecini etkilemektedir. Dünyada yaşanan teknolojik değişim ve gelişmeler mobil iletişim sektörünü en büyük sektör haline getirmiştir. İletişim sektöründe yaşanan gelişmeler cep telefonlarına olan eğilimi arttırmaktadır. Cep telefonu markalarının da tüketicilerin cep telefonu satın alma kararlarını anlamak için onların ürüne yönelik değerlerini ve yaşam tarzlarını analiz etmeleri gerekmektedir. Bu amaçla tüketicilerin yaşam tarzını ve değerlerini belirlemek için“VALS 2 Ölçeği”, tüketicilerin satın alma kararlarını belirlemek için“Satın Alma Kararı Ölçeği”kullanılmıştır. Cep telefonu kullanan 18-75 yaş arasındaki tüketiciler hedef kitle olarak belirlenmiştir. Analiz sonucunda gayretli, mücadeleci, deneyimli, başarılı, inanan tüketici grubu satın alma kararları verirken reklamlardan, diğer tüketicilerin düşüncelerinden ve satış görevlisinin tekliflerinden etkilenmektedir, kullandığı cep telefonundan bıktığında ve hoşnutsuzluk duyduğunda, yeni bir modeli piyasaya çıktığında, finansal düzelme sonrasında yeni cep telefonu almaktadır, satın alacakları cep telefonları hakkındaki bilgileri ailesinden ve satış elemanlarından almaktadır. Ayrıca kendi tecrübelerinden neyi satın alacakları cep telefonlarının ödeme koşullarına dikkat etmektedirler. Bu tüketici grubuna girenler bütün cep telefonu alternatiflerini ve özelliklerini belirlemektedir. Belirledikleri özellikleri listeleyip en çok cevap vereni tercih etmektedir ve tatmin olduğu markalardan daha sonrada alıveriş yapmaktadır. Aynı tüketici grubu tatmin olmadıkları cep telefonları ile uğraşmak istemediği için şikayet etmeyi tercih etmediğini ancak bir kısmı da ne yapılacağını ve nereye başvuracağını bilmediği için şikayet edemediğini belirtmiştir. Aynı gruptaki başka bir kısımda zamanı olmadığı için şikayet etmediğini belirtmiştir. Son olarak da cep telefonlarından memnun kalmadıklarında firmayı mahkemeye vermeyi tercih etmektedirler. İnanan başarılı tüketici grubu satın alma kararlarını verirken cep telefonu hakkındaki bilgileri arkadaşlarından almaktadır ve reklamlardan etkilenmektedir. Satın alacakları cep telefonlarının özelliklerine dikkat etmektedir. Rakip firmanın cep telefonları ile kıyaslama yapmaktadır. Bu tüketici grubu cep telefonlarından memnun kalmadıklarında firmalarının hayatı düzeltmesini beklemektedir ve ürün hakkında tüketici koruma iv heyetine başvuracağını belirtmektedir. İnanan yapıcılar satın alacakları cep telefonlarının fiyatına dikkat etmektedir. Deneyimliler tatmin oldukları cep telefonlarını arkadaşlarına ve yakınlarına tavsiye etmektedir. Gerekli reklamlarla insanlara bir ürün alma fikri uyandırılıyor ve ihtiyacı olmasa bile yeni bir ürüne ihtiyacı varmış algısı empoze ediliyor. Üretici firmalar kendileri arasındaki rekabetten ötürü sürekli en iyisi adı altında ufak ama yeni özellikler ekleyerek yeni ürünler piyasaya sunuyor. Bunu da ürünü satın alacak kitleye karşı sahip olmaları gereken bir ihtiyaç hissiyatı yaratıyor. Ürünü satın alan kullanıcıların memnuniyet veya şikayet bazındaki geribildirimleri üretici firmalar tarafından işleniyor ve satın alanların beklentileri doğrultusunda yeni ürünler piyasaya sürülüyor. Bu döngü bu şekilde devam ediyor. Ve gerek markaları gerek ürün özellikleri gerek fiyatları insanların ürün ve yaşam tarzlarını oluşturmalarında önemli bir etken oluyor.
Özet (Çeviri)
Understanding how consumers make their purchasing decisions affects the marketing process. Technological changes and developments in the world have made the mobile communication industry the largest sector. Developments in the communication sector increase the trend towards mobile phones. Cell phone brands also need to analyze consumers' product-oriented values and lifestyles in order to understand their cell phone purchasing decisions. The aim of this research is to examine the lifestyle and values of consumers in terms of mobile phone purchasing decisions For this purpose, the“VALS 2 Scale”was used to determine the lifestyle and values of the consumers, and the“Purchase Decision Scale”was used to determine the purchasing decisions of the consumers. Consumers between the ages of 18-75 using mobile phones are determined as the target audience. As a result of the analysis, the diligent struggling experienced successful believing consumer group is influenced by the advertisements, other consumers' thoughts and the salesperson's offers while making purchasing decisions, when they are tired and dissatisfied with the mobile phone they use, when a new model is launched, after a financial recovery, they buy a new mobile phone, the mobile phones they will buy receives information about him from his family and salespeople. They also gain from their own experience. He pays attention to the payment terms of the mobile phones they will buy. Those in this consumer group determine all mobile phone alternatives and features. They list the features they have determined and prefer the most responsive one, and they shop after the brands they are satisfied with. The same consumer group stated that they did not prefer to complain because they did not want to deal with mobile phones that they were not satisfied with, but some of them stated that they could not complain because they did not know what to do and where to apply. Another part of the same group stated that he did not complain because he did not have time. Finally, when they are not satisfied with their mobile phones, they prefer to take the company to court. The believing successful consumer group takes information about mobile phones from their friends while making purchasing decisions and is affected by advertisements. He pays attention to the features of the mobile phones they will buy. It makes a comparison with the mobile phones of the competitor. This consumer group expects their companies to correct life when they are not satisfied with their mobile phones and states that they will apply to the consumer protection committee about the product. Believers pay attention to the price of vi the mobile phones they will buy. Experienced people recommend mobile phones they are satisfied with to their friends and relatives.