İsmet Zeki Eyuboğlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A study on İsmet Zeki Eyuboğlu's life, art and work's
  1. Tez No: 715361
  2. Yazar: GÜLŞAH YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsmet Zeki Eyuboğlu, biyografi, şair, araştırmacı, İsmet Zeki Eyuboğlu, biography, poet, researcher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İsmet Zeki Eyuboğlu'nun Hayatı, Sanatı ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme adlı çalışma Türk edebiyatının birçok alanında eser vermiş olan İsmet Zeki Eyuboğlu'nun yaşamı, sanat anlayışı ve eserlerini incelemektedir. Bu çalışmada İsmet Zeki Eyuboğlu'nun Türk edebiyatındaki yerini saptamak ve sanatçıyı bilim dünyasına tanıtmak amaçlanmaktadır. Çalışmada sanatçının biyografisi ve sanat hayatı dışında eserlerinin sınıflandırılması, tanıtılması, kısmî değerlendirmesi ve süreli yayınlardan elde edilen yazılarının açıklamalı dizini yer almaktadır. Çok yönlülüğü ile dikkat çeken sanatçıyı farklı edebiyat cereyanları ve ideolojilerin bulunduğu bir dönemde yaşamış olmasına karşın belli bir topluluğa dâhil değildir. İsmet Zeki Eyuboğlu, Türk edebiyatındaki eski-yeni çatışmasını kendi içinde ele alıp birçok türde eser ortaya koyarak güçlü bir sanatçı kimliği gösterir. Soyut değil gerçekçi bir çizgide toplumu bilinçlendirmenin yanı sıra toplumla özdeşleşen eserler ortaya koyduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
A Research on the Life, Arts of Works of İsmet Zeki Eyuboğlu examines the life, understanding of works of art of İsmet Zeki Eyuboğlu, who has produced works in many fields of Turkish literature. this research, is aimed to determine the place of İsmet Zeki Eyuboğlu in Turkish literature and to introduce the artist to the world of science. In the study, apart from the artist's biography and art life, the classification, introduction, partial evaluation of his works of art, and an annotated index of his articles optained from periodicals are included. The artist, who draws attention with his versatility, is not included in a certain community, although he lived in a period of different literary movements and ideologies. İsmet Zeki Eyuboğlu shows a strong artistic identity by dealing with the old-new conflict in Turkish literature within himself and creating works of many kinds. It can be said that he created works that are identified with the society as well as raising the awareness of the society in a realistic, not abstract, line.