Bursa Mustafakemalpaşa ağzı
The dialect of Bursa Mustafakemalpaşa
  1. Tez No: 715453
  2. Yazar: DİDEM COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafakemalpaşa, Ağız, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Mustafakemalpaşa, Dialect, Phonetics, Morphology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Yapılan bu çalışmada, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı köylerin ağız özellikleri incelenmiştir. Mustafakemalpaşa'ya bağlı 30 köye gidilerek 30 kaynak kişi ile görüşülmüştür. Kaynak kişilerden çocukluk anıları, masal, mani, türkü, eski gündelik hayatları ile ilgili malzemeler derlenmiştir. Konuşmalar ses kaydına alınmıştır. Daha sonra konuşmaların hepsi çeviri yazı işaretleriyle yazıya aktarılmıştır. Çalışmaya görüşülen 30 kişide 20 metin dahil edilmiştir. Tez; Giriş, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç, Metinler ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mustafakemalpaşa ilçesinin tarihî, coğrafi, ekonomik yapısıyla ilgili açıklamalar yapılmıştır. Ses Bilgisi bölümünde, ilçe ağzının yazı dilinden ayrılan sesleri belirlenmiş ve ses değişimleri incelenmiştir. Şekil Bilgisi bölümünde, ilçe ağzının şekil özellikleri incelenmiştir. Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi bölümlerindeki incelemeler ağızlardaki çok sayıda örnekle desteklenmiştir. Sonuç bölümünde, ses ve şekil bilgisi incelemelerinin sonuçları değerlendirilmiştir. Metinler bölümünde, 30 kaynak kişiden derlenen malzemeler çeviri yazı işaretleriyle yazıya geçirilmiş ve numaralandırılmıştır. Sözlük bölümünde, ilçe ağzından derlenmiş, kullanımdan düşmekte olan, yaygın kullanılan sözcükler toplanmıştır. Kaynakça bölümünde tezin yazımında yararlanılan kaynak eserler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialect characterictics of the villages of Mustafakemalpaşa district werw examined. Thirty villages of Mustafakemalpaşa were visited and thirty resource people were interviewed. Childhood memories, fairy tales, mania, folk songs, materials about their old lives were compiled from the source people. Concersations are audio recorded.Then all of the speecheswere transcribed with trancription Marks. Thesis; ıt consist of introduction phonology, morphology, conslusion, dictionary and texts aections. In the introduction part, information about the historical, geographial and economic structune of Mustafakemalpaşa given. In the phonology section, the sounds of the district dialect separated from the written language were determined and sound changes were examined. In the morphology sections the morphologial featuresof the county dialect were examined. The examinations in the morphology section were supported by the examples on the right rather than the county dialect. In the counclusion part, the results of the phonetic and morphological examinations were evaluated. In the texts sections, the materials compiled from thirty sounces were transcribed and numbered with transliteration Marks. In the dictionary section, commonly used words that are falling out of use, compiled from the dialect of district are collected. In the bibliyography sections the sources used in the thesis are listed.