Rektal kanser nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif pelvik bilgisayarlı tomografi tabanlı kesitsel incelemesinin prognostik prediktif etkisi
Prognostic predictive effect of preoperative pelvic computerized tomography based sectional examination in patients operated for rectal cancer
- Tez No: 715507
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TOPUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Anastomoz kaçağı, Pelvik indeks, Rectal cancer, Anastomosis leakage, Pelvic index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada rektum kanseri nedeniyle opere edilen hastaların retrospektif olarak preoperatif bilgisayarlı tomografinin kesitsel ölçümlerinin prognostik, prediktif etkisini değerlendirmek. Materyal ve metod: Bu çalışmaya hastanemizde rektal kitle nedeniyle low anterior rezeksiyon prosedürü uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Önceden belirlenen 11 pelvik kesitsel çap, bilgisayarlı tomografide incelendi. Bu değerlerle literatürde de daha önce uygulanan pelvik indeks ile hastalarda gelişen anastomoz kaçağı arasında anlamlı fark olup olmadığı karşılaştırıldı. Bulgular: Bu retrospektif çalışmaya 34 erkek, 23 kadın toplam 57 hasta dahil edildi. Sonuç: Bu çalışmada bilgisayarlı tomografide elde edilen pelvik ölçümler ile belirlenen pelvik indeksin kadın ve erkek hastada anastomoz kaçağına etkisi bakılmış olup erkek hastada bu indeksin anlamlı sonuçlar verdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the prognostic and predictive effect of preoperative computerized tomography (CT) measurements retrospectively on patients who underwent surgery for rectal cancer. Material and method: In this study, patients who underwent a low anterior resection procedure with rectal mass in our hospital were retrospective evaluated. 11 pre-determined pelvic mass diameters were examined on computed tomography. With these values, it was compared whether there was a significant difference between the pelvic index previously applied in the literature and the anastomosis leakage that dec in patients. Results: A total of 57 patients, including 34 men and 23 women, were included in this retrospective study. Conclusion: In this study, the effect of pelvic index determined by pelvic measurements obtained on computed tomography on anastomosis leakage in male and female patients was investigated and it was shown that this index gave significant results in male patients.