Perianal fistül nedeni ile opere edilen hastalarda preoperatif labaratuvar parametreleri ile fistül trakt uzunluğu ve perifistüler inflamasyon büyüklüğü öngörülebilir mi? Pilot çalışma
Is it possible to predict the fistula tract length and perifistular inflammation size by preoperative laboratory parameters in patients operated for perianal fistula? Pilot study
- Tez No: 715511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN GÜNDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Perianal fistula, complex fistula, inflammatory-based scores, platelet, neutrophil, lymphocyte, monocyte, leukocyte, CRP, albumin, magnetic resonance imaging, recurrence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Kliniğimizde 2013-2021 yılları arasında Perianal fistül nedeniyle opere edilen hastalarda, preoperatif inflamatuar parametreler ile hastalık şiddeti arasında ki ilişkiyi araştırmak. Yöntem: 2013-2021 tarihleri arasında Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Genel Cerrahi Kliniği'nde perianal fistül tanısıyla ameliyat edilmiş ve sonrasında takibe alınan, 16-78 yaş arasında olan hastalar cinsiyet farkı gözetmeden retrospektif dosya tarama yöntemiyle çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif demografik verileri, labaratuvar parametreleri (trombosit, nötrofil, lenfosit, monosit, lökosit, CRP, albumin), uygulanan cerrahi prosedür ve tarihleri, peroperatif ve postoperatif komplikasyonları, yatış süreleri ve nüksleri not edildi. MRG görüntüleri tek radyoloji uzmanı tarafından çalışma kapsamında tekrar yorumlatıldı. Değerler Excel ve SPSS ortamında analiz edildi lenfosit / CRP, Nötrofil / Lenfosit, Lenfosit / monosit, Trombosit / Lenfosit ve CRP / albümin değerleri; preoperatif çekilmiş olan MRG bulguları ile herbir parametre üzerinden karşılaştırtırıldı. Bulgular: Perianal fistül tanılı 134 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %71,6 (n=96)'sının erkek, %28,4 (n= 38)'ünün ise kadın olduğu ve yaş ortalamalarının 44,6±13,8 olduğu tespit edildi. Hastaların 33 (% 24,6) nüks görüldü. İnflamatuar parametrelerden crp/albümin, nötrofil/lenfosit, lenfosit/crp, nötrofil/crp, lenfosit/monosit, platelet/lenfosit parametreleri ile; kompleks fistül oluşturma kriterlerinden olan trakt uzunluğu, trakt kalınlığı, perifistüler inflamasyon varlığı ve apse varlığını ayrı ayrı kıyaslanıp cut of değerleri oluşturuldu. Bu skorlama değerlerinin içinden crp/albümin, lenfosit/crp, nötrofil/crp oranlarını, nüks etme olasılığı yüksek ve kompleks fistül için tanımlanan trakt özelliklerini öngörmede istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi Sonuç: İnflamasyon bazlı skorlardan crp/albümin, lenfosit/crp, nötrofil/crp oranlarının kompleks fistül ile basit fistül ayrımı için kullanılabilinir olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimler: Perianal fistül, kompleks fistül, inflamatuar bazlı skorlar, trombosit, nötrofil, lenfosit, monosit, lökosit, CRP, albumin, magnetik rezonans görüntüleme, nüks.
Özet (Çeviri)
Objective: We intend to investigate the relationship between preoperative inflammatory parameters and disease severity in patients whom operated for perianal fistula which admitted to our clinic between 2013 and 2021. Method: Patients who were operated with perianal fistula diagnosis at Kayseri City Training and Research Hospital General Surgery Clinic between 2013 and 2021 and then followed up, who were between the ages of 16 and 78, were included in the study by retrospective file scanning method regardless of gender. Preoperative demographic data, laboratory parameters (platelet count, neutrophil, lymphocyte, monocytes, leukocytes, CRP, albumin), the surgical procedure and dates, peroperative and postoperative complications, recurrence, and duration of hospitalization were noted. MRI images were re-interpreted by a single radiologist within the scope of the study. The values were analyzed in Excel and SPSS environment lymphocyte / CRP, Neutrophil / Lymphocyte, Lymphocyte / monocyte, Platelet / Lymphocyte and CRP / albumin values were compared with the MRI findings taken preoperatively on each parameter. Results: 134 patients with perianal fistula were included in the study. It was found that 71.6% (n=96) of the patients included in the study were male, 28.4% (n= 38) were female, and the average age was 44.6±13.8 years. 33 (24.6%) of the patients had relapses. Inflammatory parameters, crp/albumin, neutrophil/lymphocyte, lymphocyte/neutrophil and CRP/CRP, lymphocyte/monocyte and platelet/lymphocyte parameters for creating a complex fistula tract is one of the criteria with which the thickness of the length of the tract, the presence of inflammation and the presence of the abscess perifistula cut separately the values of the comparison was created. It was found that these scoring values were statistically significant in predicting crp/albumin, lymphocyte/crp, neutrophil/crp ratios, high probability of recurrence, and the trakt characteristics defined for a complex fistula. Conclusion: It has been observed that crp/albumin, lymphocyte/crp, neutrophil/crp ratios can be used for the separation of complex fistula and simple fistula from inflammation-based scores.