Juvenil idiopatik artrit'li çocuk ve adölesanlarda fiziksel uygunluğun incelenmesi: Karşılaştırmalı bir çalışma
Evaluation of physical fitness in children and adolescents with juvenile idiopathic arthritis: A comparative study
- Tez No: 715514
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE BAŞAKÇI ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Juvenil idiyopatik artrit, fiziksel uygunluk, Brockport test bataryası, juvenile idiopathic arthritis, physical fitness, Brockport test battery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, Jüvenil İdiopatik Artrit'li (JİA) çocuk/adölesanların fiziksel uygunluklarını değerlendirmek ve sağlıklı akranları ile karşılaştırmaktır. Çalışmaya yaş ortalamaları 13,40±2,31 yıl olan 35 JİA'lı ve 12,94±2,31 yıl olan 35 sağlıklı çocuk/adölesan dahil edildi. Demografik veriler kaydedildikten sonra, JİA'lı çocuk/adölesanların fonksiyonellik seviyeleri Çocukluk Çağı Sağlık Değerlendirme Anketi (ÇSDA) ile, tüm alt ekstremite kas kuvvetleri manuel kas testi cihazı ile, fiziksel uygunluk seviyeleri ise Brockport fiziksel uygunluk test bataryasının dominant el kavrama kuvveti, şınav, mekik, gövde ekstansiyon, omuz germe, otur uzan testleri, calf, triceps, subscapular deri kıvrım kalınlığı ve 20 metre mekik testi ile değerlendirildi. JİA'lı çocuk/adölesanların hastalık aktiviteleri Juvenil Artrit Hastalık Aktivite Skoru 27 (JAHAS 27) ile yaşam kaliteleri ise Çocuk Yaşam Kalite Envanteri 3.0 Artrit Modülü (ÇYKE 3.0 Artrit Modülü) ile değerlendirildi. Yapılan karşılaştırmalı analiz sonucunda; fonksiyonellik açısından ÇSDA giyinme (p=0,008), yemek yeme (p=0,011), uzanma (p=0,001), yükselme (p=0,001), yürüme (p=0,001), tutabilme (p=0,016), hijyen (p=0,011), aktivite (p=0,00), toplam puan (p=0,00), ağrı (p=0,00), genel iyilik (p=0,00) olmak üzere tüm alt parametreler açısından farkın sağlıklı çocuk/adölesanlar lehine anlamlı olduğu görüldü. Fiziksel uygunluk açısından dominant el kavrama kuvveti (p=0,041), mekik testi (p=0,00), gövde ekstansiyon testi (p=0,018) ve 20 metre mekik koşusu (p=0,00) testlerinde sağlıklı grup lehine farkın anlamlı olduğu görülürken; diğer fiziksel uygunluk testleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Bütün alt ekstremite kas kuvvetleri karşılaştırıldığında sadece sağ kalça eksternal rotasyonu (p=0,023) kas kuvveti açısından bir fark görüldü. JİA'lı çocuk/adölesanların JAHAS-27 puanı ile fiziksel uygunluk puanları arasında şınav testi (p=0,01) dışında diğer sonuçlar arasında herhangi bir ilişki yoktu (p>0,05). JİA'lı çocuk/adölesanların JAHAS-27 puanı ile ÇYKE çocuk formunun ağrı-acı, günlük yaşam aktivitesi ve toplam puanları; ÇYKE ebeveyn formunun ağrı-acı ve toplam puanlarının ilişkilerinin anlamlı olduğu(p0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre, JİA'lı çocuk/adölesanlar sağlıklı akranlarına göre fonksiyonelliklerinin ve fiziksel uygunluk düzeylerinin daha geride kaldığı ve fiziksel uygunluğun hastalık aktivitesinden etkilenmediği görülmüştür. Bununla birlikte JİA'lı çocuk/adölesanların hastalık etkileniminin hem kendilerinin hem de ailelerinin yaşam kalitelerini etkilediği görülmüştür. Tüm bu nedelerden dolayı, JİA'lı çocuk/adölesanların fiziksel uygunluklarını geliştirmeye yönelik bilgilendirme eğitimi ile fiziksel aktivite ve egzersize katılım açısından cesaretlendirilmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the physical fitness of children/adolescents with Juvenile Idiopathic Arthritis (JİA) and compare them with their healthy peers. Seventy children/adolescents (mean age: 13.40±2.31 years 35 JIA; mean age: 12.94±2.31 years 35 healthy) were included in the study. After recording demographic data, the functionality levels of the children/adolescents with JIA were evaluated by CHAQ (Childhood Health Assessment Questionnaire), all lower extremity muscle strengths were evaluated by the manual muscle test device, and the physical fitness levels were evaluated by the Brockport physical fitness test battery which is grip strength, push-up test, curl-up test, trunk lift test, shoulder stretch, back saver sit-reach test, calf, triceps, subscapular skinfold thickness and PACER 20 meter test. While the disease activities of children/adolescents with JIA were evaluated with JADAS-27 (Juvenile Arthritis Disease Activity Score); quality of life were evaluated with the PedsQL 3.0 Arthritis Module (Pediatric Quality of Life Inventory). As a result of the comparative analysis; In terms of functionality which is CHAQ dressing (p=0.008), eating (p=0.011), reaching (p=0.001), rising (p=0.001), walking (p=0.001), holding (p=0.016), hygiene (p=0.011), activity (p=0.00), total score (p=0.00), pain (p=0.00), general well-being (p=0.00) in terms of all sub-parameters, there was found to be significant in favor of healthy children/adolescents (p0.05). When all lower extremity muscle strengths were compared, only right hip external rotation (p=0.023) showed a difference in muscle strength. There was no correlation between JADAS-27 score and physical fitness scores (p>0.05) of children/adolescents with JIA, except for the push-up test (p=0.01). In terms of JADAS-27 score and some PedsQL child form which is pain, total score and activities of daily living of children/adolescents with JIA; there was a significant relationship. In terms of JADAS-27 score and some PedsQL parent form which is pain and total score of children/adolescents with JIA; there was a significant relationship. However there was no relationship in terms of the other parameters (p>0.05). According to the results of our study, it was observed that the functionality and physical fitness levels of children/adolescents with JIA were lower than their healthy peers, and physical fitness was not affected by disease activity. However, it has been observed that the disease ability of children/adolescents with JIA affects the quality of life of both themselves and their families. For all these reasons, it is very important to encourage children/adolescents with JIA in terms of participation in physical activity and exercise, with informative training aimed at improving their physical fitness.