Balkan Türklerinin güncel sorunları
Current problems of Balkan Turks
- Tez No: 715599
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkan Türkleri, Hukuki Haklar, İhlaller, Uluslararası Anlaşmalar, Anayasal haklar, Balkan Turks, Legal Rights, Violations, International agreements, Constitutional rights
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Balkan coğrafyasında yüzyıllardır çeşitli etnik ve dini gruplar bir arada yaşamaktadır. Bu gruplardan biri de coğrafyada azınlık durumunda bulunan Türklerdir. Balkanlar'da Osmanlı öncesi ve Osmanlı sonrası dönemde bölgede kalan Türklerin bir kısmı Türkiye'ye göç etmiş olsa da, varlıklarını günümüze kadar devam ettirmişlerdir. Ancak bu varoluş kolay olmamış, etnik, dil ve din bakımından içinde kaldıkları çoğunluk unsurlar tarafından devamlı olarak baskı ve zorlama altında kalmışlardır. Türkler, içinde bulundukları ülkelerde azınlık konumunda, azınlık haklarına sahip olarak varlıklarını korumaya çalışmaktadırlar. Söz konusu azınlık hakları Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği gibi önemli örgütler tarafından garanti altına alınmış, Balkan ülkeleri gerek anayasalarında gerekse ikili anlaşmalarında bu hakları güvence altına almıştır. Buna rağmen günümüzde azınlık Türklerin yaşadığı kimlik temelli sorunlar devam etmektedir. Çalışmamızın temelini ise Balkan Türklerinin günümüzde ki sorunları, hak ihlalleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Various ethnic and religious groups have been living together for centuries in the Balkan geography. One of these groups is the Turks, who are a minority in the geography. Although some of the Turks, who were the continuation of the Ottoman Empire in the Balkans, migrated to Turkey, those who stayed here have continued their existence until today. However, this existence was not easy, and they were constantly oppressed and coerced by the majority elements in which they remained in terms of ethnicity, language and religion. Turks are trying to protect their existence by having minority rights in the countries they live in. These minority rights have been guaranteed by important organizations such as the United Nations and the European Union, and the Balkan countries have secured these rights both in their constitutions and in their bilateral agreements. Despite this, identity-based problems of minority Turks continue today. The basis of our study is the current problems of the Balkan Turks and their rights violations.