Malokluzyonlu adölesanlarda gülümseme estetiğinin yaşam kalitesine etkisinin, farklı diş hekimliği uzmanlıklarının estetik algısı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the effect of smile aesthetics on quality of life in adolescents and aesthetic perception of different dental professionals
- Tez No: 715614
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN TANER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Malokluzyon, Gülümseme Estetiği, Yaşam Kalitesi, Q-sort, Malocclusion, Smile Aesthetics, Quality of Life, Q-sort
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, farklı malokluzyona sahip adölesanların gülümseme estetiği ile ilişkili yaşam kalitesinin, dental estetik, tedavi ihtiyacı ve diş hekimliğinin farklı alanlardaki uzmanlarının gülümseme estetiği algısı ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Sınıf 1(n=19), Sınıf 2(n=22) ve Sınıf 3(n=19) malokluzyonlu, hafif, orta veya şiddetli çapraşıklığa sahip, ortalama yaşları 14,27±1,92 yıl olan toplam 60 hasta ile; Ortodonti(n=5), Protetik Diş Tedavisi(n=5) ve Restoratif Diş Tedavisi(n=5) alanlarından, ortalama uzmanlık süreleri 13,8±9,54 yıl olan toplam 15 uzman dahil edilmiştir. Hastalar muayene edilmiş, dental estetikleri (IOTN-AC) ve tedavi ihtiyaçları (ICON) belirlenmiştir. Muayene sonrası adölesanlara 'Gülümseme Estetiği ile İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği (SERQoL)' uygulanmış, gülümseme fotoğrafları çekilmiştir. Gülümseme fotoğrafları uzmanlar tarafından Q-sort yöntemi ile puanlanmıştır. Her hastanın ortalama IOTN-AC, ICON, SERQoL ve Q-sort puanları hesaplanmıştır. Tüm ölçümler iki hafta sonra tekrarlanmıştır. Gözlemciler arası uyum ve test-tekrar testi uyumu ölçümlerinin güvenilirliği yüksek bulunmuştur. Sınıf 1 malokluzyon grubunun, Q-sort puanları en yüksek; IOTN-AC ve ICON puanları en düşük bulunmuştur. Farklı uzmanların verdikleri gülümseme estetiği (Q-sort) puanları, Angle sınıflamasına göre benzerdir. Bireyler çapraşıklık miktarına göre değerlendirildiğinde, hafif çapraşıklığa sahip hastalar tüm uzmanlardan en yüksek gülümseme estetiği puanlarını almıştır. Malokluzyon grupları arasında, Angle sınıflaması ile değerlendirildiğinde ortalama yaşam kalitesi puanlarında farklılık yoktur; çapraşıklığa göre değerlendirildiklerinde, çapraşıklık şiddeti arttıkça yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmiştir. Adölesanlarda Sınıf 2 malokluzyon varlığında, yaş arttıkça yaşam kalitesinin malokluzyondan etkilenme derecesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the relationship between smile aesthetics-related quality of life of adolescents with different malocclusions, dental aesthetics, treatment needs and the perception of smile aesthetics of different professionals in dentistry. The study included 60 patients with Class 1(n=19), Class 2(n=22) and Class 3(n=19) malocclusions, mild, moderate or severe crowding, with a mean age of 14.27±1.92 years. A total of 15 professionals from the Orthodontics (n=5), Prosthodontics (n=5) and Restorative Dentistry (n=5) were included, with a mean duration of expertise of 13.8±9.54 years. The patients were examined, their dental aesthetics (IOTN-AC) and treatment needs (ICON) were determined. After the examination, the 'Smile Related Quality of Life Scale (SERQoL)' was applied to the adolescents then smile photos were taken. Smile photos were scored by professionals using the Q-sort method. The mean IOTN-AC, ICON, SERQoL and Q-sort scores of each patient were calculated. All measurements were repeated two weeks later. The reliability of the measures of interobserver agreement and test-retest agreement were found to be high. Class 1 malocclusion group had the highest Q-sort scores; IOTN-AC and ICON scores were the lowest. Smile aesthetic (Q-sort) scores given by different experts are similar according to the Angle classification. When individuals were evaluated according to the amount of crowding, patients with mild crowding had the highest smile aesthetic scores from all proffesionals. There was no difference in the mean quality of life scores between the malocclusion groups as assessed by Angle's classification; When they were evaluated according to crowding, as the severity increased, their quality of life was negatively affected. In the presence of Class 2 malocclusion in adolescents, the degree to which quality of life is affected by malocclusion increases as age increases.