COVİD-19 tanılı çocuklara bakım veren hemşirelerin deneyimleri: Kalitatif bir çalışma
Experiences of nurses caring for children diagnosed with COVID-19: A qualitative study
  1. Tez No: 715720
  2. Yazar: ÖZLEM DENKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Çocuk, Deneyim, Hemşire, Nitel Çalışma, Covid-19, Child, Nurse, Experience, Qualitative Study
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çocukların gelişim seviyesine göre hastalığa ve hastaneye yatışa karşı gösterdikleri tepkiler farklıdır. Hastaneye yatışlardan çeşitli düzeylerde olumsuz etkilenen çocukların Covid-19 nedeniyle yatışı gerektiğinde hastanede uygulanan yoğun izolasyon tedbirleri ve sağlık çalışanlarının giydiği ekipmanlardan ve hastalık sürecinden etkilenme durumunu hemşire deneyimleri yoluyla incelemek ve bu durumun iletişimi nasıl etkilediği, çocukların nasıl tepki gösterdiğini, hemşirelerin bu süreçte yaşadıkları zorlukları belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma, kalitatif ve fenomenolojik tiptedir. Araştırmanın verileri, Mart 2021- Ağustos 2021 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya dahil olma kriterlerini karşılayan 25 hemşire ile araştırma grubu oluşturulmuştur. Veriler tanıtıcı bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Hemşirelere çalışmanın amacına ilişkin açıklama yapılmış ve gönüllülük esasına göre çalışmaya katılımı kabul edenlerden sözlü ve yazılı onam alınmıştır. Yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayda alınmıştır, ses kaydına izin vermeyen hemşireler için görüşme araştırmacı tarafından yazılı olarak kaydedilmiştir. Veri toplamada Covid-19 temas önlemlerine dikkat edilerek derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Alınan cevaplar doğrultusunda kodlamalar MAXQDA Analytics Pro2020 programı ile nitel veri analizi uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. BULGULAR: Yapılan analiz sonucu olarak altı tema elde edilmiştir. Bu temalar; 'Çocuk ve Ailelerin Tepkileri-Duyguları, Çocuk ve Ailelere Yaklaşım, Çocuğun Bakımında Hemşirelerin Duyguları, Zorluklar, Kazanımlar ve Hemşirelerin Meslektaşlarına Önerileri' şeklindedir. SONUÇ: Araştırmada, hemşirelerin Covid-19 tanılı çocuğun bakımında çeşitli deneyimler yaşadığı, hastalığın aile ve çocuklarda korku ve endişeye neden olduğu, çocukların koruyucu ekipmanlara karşı gösterdiği tepkiler ve bu tepkilere karşı sağlık çalışanlarının çeşitli stratejiler geliştirdikleri tespit edilmiştir. Ailelerin, çocukların ve hemşirelerin bu süreçte daha fazla empati yapmaları ve anlayışlı olmaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: According to the developmental level of the children against illness and hospitalization their reactions are different. Adversely affected by hospitalizations at various levels when children need hospitalization due to Covid-19 intensive isolation in the hospital measures and healthcare professionals being affected by the equipment they wear and the disease process examine the situation through nurse experiences and how this affects communication, this study was carried out in order to determine how the children reacted and the difficulties experienced by the nurses in this process. MATERIALS AND METHODS: The research is of qualitative and phenomenological type. The data of the research, ıt was collected between March 2021 and August 2021. A research group was formed with 25 nurses who met the criteria for inclusion in the study. Data were collected using an introductory information form and a semi-structured interview form. The nurses were explained about the purpose of the study and verbal and written consent was obtained from those who agreed to participate in the study on a voluntary basis. The interviews were recorded with a voice recorder, for the nurses who did not allow voice recording, the interview was recorded in writing by the researcher. In-depth interview technique was used in data collection, paying attention to Covid-19 contact precautions. In line with the answers received, coding was applied with the MAXQDA Analytics Pro2020 program and qualitative data analysis was applied and the results were interpreted. RESULTS: As a result of the analysis, six themes were obtained. These themes are; 'Reactions-Emotions of Children and Families, Approach to Children and Families, Nurses' Emotions in Child Care, Difficulties, Achievements and Nurses' Suggestions to Colleagues'is in the form. CONCLUSION: In the study, it was determined that nurses had various experiences in the care of a child diagnosed with Covid-19, the disease caused fear and anxiety in families and children, children's reactions to protective equipment, and health workers developed various strategies against these reactions . It was concluded that families, children and nurses should have more empathy and understanding in this process.