Hadisler ışığında kadınların cami âdâbı
Women's mosque etiquette in the light of hadiths
- Tez No: 715742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Cami, Kadın, Âdâp, Hz. Prophet, Mosque, Woman, Dâp
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hz. Peygamber döneminde kadınların mescidi sıklıkla kullandıkları bilinmektedir. Ancak Peygamber efendimizden sonraki dönemlerde kadınların mescidden uzak tutuldukları görülmektedir. Bu durum, asr-ı saâdet'ten günümüze kadınların mescidle olan ilişkisinin araştırılmasına, onların camiye gelirken ve cami içerisinde davranmaları gereken prensiplerin incelenmesine neden olmuştur. Bu düşünceden hareketle yaptığımız çalışmada ayrıca kadınların mescide gelmelerini teşvik eden ve onların namazlarını evlerinde kılmalarının daha hayırlı olacağını söyleyen rivayetlerin nasıl anlaşılması gerektiğine değinilmiştir. Sonuç olarak yeniden konu ile ilgili hadisler incelenerek son çözüm aranmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that women used the mosque frequently in the period of Prophed Muhammad However, after his death, it is seen that they were kept away from these places in the process. This sitvation had led to the investigation of the relationship of women with themosque, from the era of Golden Age, and to examine the priciples that they shoul behave in the mosque. In our study, based on this idea, it was also touched on how to understand the narrations that encourage women to come to the mosque and say that it would be better for them to perform their prayers at home. As a result, the problems that will be caused by the society by distancing women from learning the mosque here and the religious knowledge here were included, and thus, it was aimed to answer the questions on minds about whether women should come to the mosque or not.