Çocuk cerrahi servisinde çalışan hemşirelerin ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin bilgi ve uygulamaları
Knowledge and practices of nurses working in pediatric surgery on PRE-surgery food/liquid restriction
  1. Tez No: 715799
  2. Yazar: ZÜLFİYE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN EDA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Cerrahi, Çocuk Cerrahisi, Ameliyat Öncesi Hazırlık, Açlık, Sıvı-Besin Kısıtlaması, Anne sütü, Nursing, Surgery, Pediatric Surgery, Preoperative Preparation, Hunger, Liquid-Food Restriction, Breast milk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırma, çocuk cerrahisi servislerinde çalışan hemşirelerin ameliyat öncesi besin ve sıvı kısıtlaması ile ilgili bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini İstanbul Avrupa yakasındaki Kamu ve Özel hastanelerde Ocak-Ağustos 2021 tarihleri arasında, çocuk cerrahisi birimlerinde görev yapan 214 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında 9 sorudan oluşan“Sosyodemografik özellikler bilgi formu”ile araştırmacılar tarafından literatür derlenerek hazırlanan ve 21 soru içeren“Çocuk cerrahisi hemşirelerinin ameliyat öncesi besin-sıvı kısıtlaması ile ilgili bilgi ve uygulamalarını belirlemeye yönelik sorgu formu”kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde ve Ki-Kare analizleri kullanıldı. Araştırma kapsamında, hemşirelerin %45,3'ü ameliyata gitmeden önce çocuk hastaların 8 saat, %27,6'sı 10 saat ve daha fazla süre aç kaldığını belirtmiştir. Hemşirelerin %94,8'i çalıştıkları birimde hasta yakınlarına sıvı-besin kısıtlaması ile ilgili bilgileri hemşirelerin verdiğini, güncel sıvı-besin kısıtlama önerilerine uyulmadığını ifade edenlerin tamamı ekipler arası anlaşmazlık nedeniyle uyulmadığını belirtmiştir. Hemşirelerin %24,8'i çocukların gece yarısından sonra aç bırakılmasını doğru bulduğunu, %44,9'u katı besin kısıtlamasına gece yarısından sonra başladığını ve %66,4'ü anne sütü kısıtlamasına 4 saat önce başladığını belirtmiştir. Güncel su ve berrak sıvı kısıtlama süresine hiçbir hemşire tarafından uyulmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin yalnızca %13,6'sı sıvı-katı besin ve anne sütü kısıtlama süreleri ile ilgili ifadelerin tamamına doğru cevap vermiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlama süreleri ile ilgili güncel rehberlere uyulmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as a descriptive study to determine the knowledge and practices of nurses working in pediatric surgery services regarding preoperative food and liquid restriction. The sample of the study consisted of 214 nurses working in pediatric surgery units in Public and Private hospitals on the European side of Istanbul between January and August 2021. In the collection of data,“Sociodemographic characteristics information form”consisting of 9 questions and“Inquiry form to determine the knowledge and practices of pediatric surgery nurses about preoperative food-liquid restriction”, which was prepared by the researchers by compiling the literature and containing 21 questions, was used. Frequency, percentage and Chi-square analysis were used to evaluate the data. Within the scope of the research, 45.3% of the nurses stated that the pediatric patients fasted for 8 hours and 27.6% for 10 hours or more before going to the operation. 94.8% of the nurses stated that the nurses gave information about the liquid-nutrient restriction to the relatives of the patients in the unit they worked and all of those who stated that the current liquid-nutrient restriction recommendations were not followed due to disagreements between the teams. 24.8% of the nurses stated that it is right for children to starve after midnight, 44.9% stated that they started strict food restrictions after midnight and 66.4% stated that they started breast milk restriction 4 hours before. It was determined that no nurse complied with the current water and clear liquid restriction period. Only 13.6% of the nurses gave correct answers to all the statements about liquid-solid food and breast milk restriction periods. In line with these results, it is seen that the current guidelines on preoperative food/liquid restriction times are not followed.