Ortaokul öğrencilerinin empati ve öz saygı düzeylerinin okula aidiyet durumları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Review of the effect of empathy and self-ESTEEM levels of middle school students on school belonging status
- Tez No: 715828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALE DERE ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, öz saygı, okula aidiyet, aidiyet, ortaokul öğrencileri, Empathy, self-esteem, school belonging, belonging, secondary school students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, 6.,7. ve 8. sınıfa devam eden öğrencilerinin empati ve öz saygı düzeylerinin okula aidiyet durumları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Ankara ili Akyurt ve Çankaya ilçelerinde bulunan toplam 682 öğrenci katılmıştır. Öğrencilere Demografik Bilgi Formu, Ka-Si Empatik Eğilim Ölçeği, Coopersmith Özsaygı Envanteri ve Okula Aidiyet Duygusu Ölçeği uygulanmıştır. veriler SPSS-25 programı yardımıyla çoklu regresyon analizi, tek yönlü varyans analizi ve LSD kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda öğrencilerin empati düzeyleri ile genel öz saygı düzeyleri, ev aile öz saygı ve akademik özsaygı düzeyleri ile empati düzeyleri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde, genel empati düzeyleri ile sosyal öz saygı düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Duygusal empati düzeyleri ile sosyal öz saygı düzeyleri arasında yüksek ilişki olduğu, bilişsel empati düzeyleri ile sosyal öz saygı düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu, genel empati düzeyi ile genel öz saygı düzeyi arasında ise düşük düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin genel empati düzeyi ile okula aidiyet genel düzeyleri ve okula aitlik duygusu düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulunurken, reddedilmişlik duygusu boyutunda zayıf düzeyde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Öğrencilerin öz saygı genel ve sosyal öz saygı düzeyleri ile okula aidiyet düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin empati ve öz saygı düzeylerinin okula aidiyet üzerine etkisine bakıldığında empatinin okula aidiyet düzeyi üzerinde etkisi bulunmazken, öz saygı düzeyinin okula aidiyet üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of empathy and self-esteem levels of 6th, 7th and 8th grade students on their school belonging. A total of 682 students from Akyurt and Çankaya districts of Ankara participated in the study. Demographic Information Form, Ka-Si Empathic Tendency Scale, Coopersmith Self-Esteem Inventory and Sense of School Belonging Scale were administered to the students. Data were analyzed using multiple regression analysis, one-way analysis of variance and LSD with the help of SPSS-25 program. At the end of the study, it was determined that there was a weak positive correlation between students' empathy levels and general self-esteem levels, home family self-esteem and academic self-esteem levels, and a moderately significant relationship between general empathy levels and social self-esteem levels. It was found out that there was a high correlation between emotional empathy levels and social self-esteem levels, a moderately significant relationship between cognitive empathy levels and social self-esteem levels, and a low-level relationship between general empathy level and general self-esteem levels. While there was a moderate positive correlation between the students' general empathy level, their general level of belonging to the school and their sense of belonging to the school, a weak significant correlation was found in the dimension of the sense of rejection. It was determined that there was a moderately significant relationship between the students' self-esteem, general and social self-esteem levels and their level of belonging to the school. When the effect of students' empathy and self-esteem levels on school belonging was examined, it was found that empathy had no effect on school belonging, while self-esteem level had an effect on school belonging.