Türk elit yüzücülerin çift kariyer deneyimleri: Sosyo-ekolojik model perspektifi
Turkish elite swimmers' dual career experiences: A socio-ecological model perspective
- Tez No: 715853
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ SEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çift Kariyer, Sporcu Öğrenciler, Sosyo-ekolojik model, Dual Career, Student-Athletes, Socio-ecological Model
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Sporcu öğrenciler, bireysel, sosyal ve fiziksel seviyelerdeki çevrelerden farklı zorluklar deneyimlemektedirler. Bu çalışmanın amacı çift kariyerli elit yüzücülerin deneyimlerini sosyo-ekolojik model odağında incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bireylerin bir olguya ilişkin (çift kariyerli öğrenci olma) yaşantılarını ve bu olguya yükledikleri anlamları betimleyerek temalar ve kavramlar içerisinde ele alma çabası, bu araştırmanın bir fenomenolojik araştırma, bir diğer değişle olgu bilim araştırması olmasını sağlamıştır. Araştırmaya Türkiye'yi Avrupa ve Dünya kısa kulvar ve uzun kulvar yarışlarında çeşitli seviyelerde temsil eden elit seviyede 2 kadın 7 erkek olmak üzere toplam 9 yüzme sporcusu katılım sağlamıştır. Araştırmada veri toplamak için yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme kayıtlarının veri çözümlemesi yapılarak elde edilen çıktılar, MAXQDA programı ile tematik içerik analizi yöntemi kullanılarak kategorize edilmiştir. Bulgular: Bireysel seviyede Öz-düzenleme ve Kariyer Planlaması; Sosyal Seviyede Aile desteği, Öğretmenin Rolü, Antrenörün Rolü ve Akran Desteği, son olarak Fiziki Seviyede ise Paydaş Kurumların Rolü ve Akademik Zorluklar çalışma bulguları olarak ön plana çıkmıştır. Sonuç: Üst düzey performans gösteren sporcu öğrencilerin çift kariyer süreçlerinde spor ve akademik yaşantılarını sürdürebilmelerinde yaşadıkları çatışmalar, kariyer planlaması, aile, antrenör, eğitim kurumları ve paydaş kurumların izledikleri politikalar gibi konulara yüzme sporu yapan sporcu öğrenciler gözünden sosyo-ekolojik model odağında bakılarak deneyimler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Student-Athletes experience different challenges from environments at individual, social and physical levels. The purpose of this study was to examine the experiences of dual career elite swimmers in the focus of socio-ecological model. Material and Method: In an effort to deal with the individuals about a phenomenon (being a dual-career student) and the meanings they attribute to this phenomenon within themes and concepts has enabled this research to be phenomenological research. A total of 9 swimmers, 2 women and 7 men, participated in the study, representing Turkey at various levels in European and World Short Course and Long Course races. Structured interviews were conducted to collect data. The interview transcriptions were categorized using the MAXQDA program and Thematic content analysis were used to analyze the data. Results: Self-regulation and Career Planning at the individual level; Family support at the Social Level, Role of the Teacher, Role of the Coach and Peer Support, and finally the Role of Stakeholder Institutions and Academic Challenges at the Physical Level revealed as study findings. Conclusions and Recommendations: Experiences were revealed by looking at issues such as conflicts, career planning, policies followed by family, coaches, educational institutions and partner institutions in the dual-career processes of high-performing athlete students, with the focus of socio-ecological model, from the perspective of swimmer athlete students.