Şehirlerin markalaşma sürecinde bir destinasyon pazarlaması unsuru olarak sürdürülebilir gastronomi turizmi: Antalya ili örneği
Sustainable gastronomy tourism as a destination marketing element in the branding process of cities. The case of Antalya
  1. Tez No: 715852
  2. Yazar: İSA KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Markalaşması, Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi, Destinasyon Pazarlaması, City Branding, Sustainable Gastronomy Tourism, Destination Marketing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Turizm faaliyetleri günümüzde bölgesel kalkınma ve refahın iyileştirilmesi açısından önemli stratejik unsurlar arasında yer almaktadır. İşletmelerin küresel ölçeğe taşınan rekabetleri gibi bölgeler ve şehirler farklı turizm uygulamaları yoluyla birbirleri ile rekabet eder hale gelmiştir. Turizmin giderek daha fazla önem verilen bir kalkınma stratejisi unsuru haline gelmesinin doğal bir sonucu olarak, farklı turizm faaliyeti alternatifleri ve bu faaliyetlerin pazarlamasına yönelik farklı stratejilerin kullanılması söz konusu olmaktadır. Gastronomi turizmi, yeni bir pazarlama aracı olarak bölgelerin veya şehirlerin markalaşmasında ve turizm gelirlerinin arttırılmasında dikkat çeken bir turizm alternatifi haline gelmiştir. Gastronomi turizminin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ve gastronomi temelli unsurların bölgelerin destinasyon pazarlaması stratejilerinde kendine yer bulması aynı zamanda markalaşma stratejileri açısından önemlidir. Bu araştırma, şehirlerin markalaşması açısından destinasyon pazarlaması unsuru olarak sürdürülebilir gastronominin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde şehir markalaşması, destinasyon pazarlaması, sürdürülebilir turizm ve gastronomi turizmi kavramlarına dair açıklamalar sunulmuştur. Araştırmanın uygulama bölümünde ise Antalya'da ziyaretçi olarak bulunan veya geçmişte Antalya'ya turistik faaliyetler kapsamında ziyaret etmiş 415 kişiyle gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilen bulguların analizi ve bu analizden elde edilen sonuçlar yer almaktadır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre şehir markalaşması, destinasyon pazarlaması ve sürdürülebilir gastronomi turizmi faaliyetleri arasında önemli bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra bireylerin cinsiyetleri, eğitim durumları, Antalya şehrini daha önce ziyaret etmiş olmaları gibi özelliklerinin bu kavramlara yönelik algıları ile turizm faaliyetlerinde yer alma eğilimleri üzerinde önemli etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, tourism activities are becoming strategic elements that increase their importance day by day in terms of regional development and improvement of welfare. Just like the competition of businesses, which has now moved to a global scale, regions and cities have also become competitive with each other through different tourism practices. As a natural consequence of tourism becoming an element of development strategy that is given more and more importance, different tourism activity alternatives and the use of different strategies for the marketing of these activities have come into question. Gastronomy tourism has become a remarkable tourism alternative in the branding of regions or cities and in increasing tourism revenues in accordance with this purpose. Providing a sustainable structure for gastronomy tourism and finding a place for gastronomy-based elements in the destination marketing strategies of the regions have also gained great importance in terms of branding strategies. In this research, which was carried out in the light of this information, it was aimed to evaluate the processes of destination marketing and sustainable gastronomy in terms of branding of cities. In the first three parts of the research, which can be described as a literature review, the details of the concepts of city branding, destination marketing, sustainable tourism and gastronomy tourism are emphasized. In the application part of the research, the analysis of the findings obtained from the survey conducted with 415 people who were in Antalya as a tourist or who had visited Antalya within the scope of touristic activities in the past and the results obtained from this analysis are included. According to the results obtained from the research, it has been determined that there is an important relationship between city branding, destination marketing and sustainable gastronomy tourism activities. In addition, it has been concluded that the characteristics of individuals such as their gender, educational status, and previous visit to the city of Antalya have significant effects on their perceptions of these concepts and their tendency to take part in tourism activities.