Bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarında latent tüberküloz enfeksiyonu araştırılması
- Tez No: 715882
- Danışmanlar: DR. GÜLŞEN YÖRÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Latent, Tüberkülin Deri testi, Tüberküloz, Infection, Latent, Tuberculin Skin Test, Tuberculosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmamızda, üçüncü basamak bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmakta olan çeşitli meslek gruplarına ait çalışanların tüberkülin deri testi sonuçlarını analiz etmeyi ve bu analiz sonucunda sağlık çalışanlarına ait latent tüberküloz enfeksiyonu prevalansını, latent tüberküloz enfeksiyonu ile ilişkili faktörleri ve tüberküloz basili ile enfekte olma riski arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza toplam 131 sağlık çalışanı gönüllü olarak katıldı. Prospektif kesitsel olarak planlanan çalışmamız İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2020 ve Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmamızda katılımcılara TDT testi uygulandı. Cilt reaksiyonu 48 ila 72 saat içinde okundu. TDT reaksiyon sonuçları Türkiye'de 2019 yılında yayınlanmış olan Sağlık Bakanlığı Tüberküloz tanı ve tedavi rehberine göre değerlendirildi. Katılımcıların hepsine demografik verilerin ve özgeçmiş verilerinin bulunduğu bir anket yüz yüze uygulandı. Ankette katılımcıların yaşı, cinsiyeti, sigara kullanma durumu, mesleği, çalışma yılı, çalışılan bölüm, tüberküloz aşısı olma durumu, kronik hastalık mevcudiyeti ve tüberküloz temas öyküsü sorgulandı. Tüberkülin deri testinden elde edilen sonuçlar ile anket verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların %52,7'sinin (n=69) kadın cinsiyette olduğu ortalama yaşın 32,2±6,5 yıl olduğu gözlendi. Çalışanların ortalama tüberkülin deri testi sonuçları 11,3±3,9 mm iken tüberkülin deri testi pozitifliği saptanan çalışanların oranı %16,8 (n=22) olarak saptandı. Katılımcıların %26,7'si (n=35) hekimlerden, %34,4'ü hemşirelerden (n=45) ve %38,9'u (n=51) diğer yardımcı sağlık personellerinden oluşmaktaydı. Meslekler arasında tüberkülin deri testi sonuçları açısından anlamlı bir farklılık gözlenmedi (p=0,675). Tüberkülin deri testi pozitifliği oranları açısından bakıldığında üç meslek grubunda sırasıyla %14,3 (n=5), %15,6 (n=7) ve %19,6 (n=10) tüberkülin deri testi pozitifliği saptanmış olup gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı gözlendi (p=0,780). Tüberkülin deri testi pozitif çıkanlar ve negatif çıkanlar iki farklı grup olarak değerlendirildiğinde tüberkülin deri testi pozitif bulunanların ortalama yaşları ve çalışma süreleri negatif bulunan gruba göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,001). Diğer faktörler açısından iki grup arasında anlamlı farklılık olmadığı gözlendi. Tüberkülin deri testi sonuçları ile yaş ve çalışma süreleri arasında orta seviye anlamlı korelasyon olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonucunda hastanemizde sağlık çalışanlarının %16,7'sinde tüberkülin deri testi pozitifliği olduğu saptandı. Tüberkülin deri testi pozitifliği ile cinsiyet, meslek, çalışılan bölüm ve sigara içme durumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlendi. Çalışma sonucunda elde ettiğimiz verilere göre sağlık çalışanlarının çalışma yılı arttıkça tüberküloz basili ile karşılaşma ve enfekte olma ihtimalinin arttığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to analyze the tuberculin skin test results of employees from various occupational groups working in a training and research hospital. In addition, as a result of this analysis, we aimed to examine the prevalence of latent tuberculosis infection in healthcare workers, the factors associated with latent tuberculosis infection, and the relationship between the risk of infection with tuberculosis bacillus. Materials and Method: A total of 131 healthcare professionals voluntarily participated in our study. Our prospective cross-sectional study was carried out at Istanbul Training and Research Hospital between January 2020 and September 2021. TST test was applied to the participants in our study. The skin reaction was read within 48 to 72 hours. TST reaction results were evaluated according to the Ministry of Health Tuberculosis diagnosis and treatment guideline published in Turkey in 2019. A questionnaire including demographic data and background data was administered to all participants face-to-face. In the questionnaire, participants' age, gender, smoking status, occupation, working year, department, being vaccinated against tuberculosis, presence of chronic disease and tuberculosis contact history were questioned. The results obtained from the tuberculin skin test were compared with the survey data. Results: It was observed that 52.7% (n=69) of the participants were female and the mean age was 32.2±6.5 years. The mean tuberculin skin test results of the workers were found to be 11.3±3.9 mm, and the rate of the workers with positive tuberculin skin test results was 16.8% (n=22). 26.7% (n=35) of the participants were physicians, 34.4% were nurses (n=45) and 38.9% (n=51) were other health personnel. No significant difference was observed between occupations in terms of tuberculin skin test results (p=0.675). In terms of tuberculin skin test positivity rates, 14.3%, 15.6% and 19.6% tuberculin skin test positivity were found in the three occupational groups, respectively, and there was no significant difference between the groups. When those with positive tuberculin skin test and those with negative tuberculin skin tests were evaluated as two different groups, the mean age and working time of those with positive tuberculin skin test were found to be significantly higher than the group with negative tuberculin skin tests (p=0.001). It was observed that there was no significant difference between the two groups in terms of other factors. It was determined that there was a moderately significant correlation between tuberculin skin test results and age and working time. Conclusion: As a result of our study, it was determined that 16.7% of the healthcare workers in our hospital had tuberculin skin test positivity. It was observed that there was no significant relationship between tuberculin skin test positivity and gender, occupation, department and smoking status. According to the data we obtained as a result of the study, it was concluded that the probability of encountering and being infected with tuberculosis bacillus increases as the working year of healthcare professionals increases.