Ters yüz öğrenme modeli ile kodlama eğitiminin fen bilgisi öğretmen adaylarının erişi ve tutumlarına etkisi
The effectiveness of coding education with flipped classroom model on the achievement and attitude of preservice science teachers
  1. Tez No: 715959
  2. Yazar: SERKAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT AHMET KIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters yüz Öğrenme, Blok Kodlama, Erişi, Tutum, Flipped Learning, Block Coding, Access, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı ters yüz öğrenme modeli ile kodlama eğitiminin fen bilgisi öğretmen adaylarının erişi ve tutumlarına etkisinin incelenmesidir. Ayrıca öğretmen adaylarının ters yüz öğrenmeyle blok kodlama öğretimine ilişkin görüşleri de incelenmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ters yüz öğrenmeyle blok kodlama, bağımlı değişkenleri öğrencilerin erişi ve tutumlarıdır. Karma araştırma olarak yapılan bu çalışmada açımlayıcı sıralı yöntemler karma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen, nitel kısmında ise öğretmen adaylarının ters yüz öğrenme modeliyle blok kodlamaya yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla öğrenci görüşleri kullanılmıştır. Deneysel uygulamadan önce ön test ve uygulama sonrasında son test olarak uygulanması amacıyla Kodlama Erişi Testi ve Kodlamaya Yönelik Tutum Ölçeği (KEYTÖ) kullanılmıştır. Ters yüz öğrenme modeliyle blok kodlamaya yönelik öğrenci görüşleri ise araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile belirlenmiştir. Araştırma 2020-2021 öğretim yılı bahar döneminde Türkiye'de yer alan devlet üniversitelerinden uygun örneklem tekniği ile belirlenen iki üniversiteden toplam 98 ikinci Sınıf fen bilgisi öğretmenliği bölümü öğrencileriyle yürütülmüştür. Çalışma grubu, deney grubu (n=50) ve kontrol grubu (n=48) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırma altı hafta boyunca sürmüştür. Kontrol grubunda geleneksel metotlarla blok kodlama çalışmaları yürütülürken deney grubunda ters yüz öğrenme modeli ile blok kodlama çalışmaları yürütülmüştür. Deney grubundaki ders süreci araştırmacı ve gözlemci tarafından günlükler tutularak izlenmiştir. Ters yüz öğrenme modeli ile blok kodlama çalışmaları için ters yüz öğrenme aracı olarak Edpuzzle, blok kodlama için de Scratch uygulaması kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından ters yüz öğrenme içerikleri önceden hazırlanmış ve edpuzzle üzerinden paylaşımları gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS paket programıyla incelenmiştir. Verilerin analizinde bağımlı-bağımsız gruplar için t testi ve kovaryans analizi gibi analizler kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi birlikte kullanılmıştır. Araştırma sonuçları ters yüz öğrenmeyle blok kodlamanın uygulandığı deney grubu öğrencilerinin erişi ve tutumlarının geleneksel yöntemle blok kodlamanın uygulandığı kontrol grubu öğrencilerine göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Uygulamaya yönelik öğrenci görüşleri, araştırmanın günlükleri ve öğrenci çalışmaları incelendiğinde ters yüz öğrenmeyle blok kodlamanın olumlu karşılandığı ifade edilmiştir. Uygulamanın kişiye girişimci özellikleri aşıladığı, motive ettiği, ders öncesi hazırlık yapmaya yardımcı olduğu ve derste daha aktif öğrenmelerin edinildiği görüşleri de belirtilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle ters yüz öğrenme modelinin başka STEM etkinliklerinde uygulanmasının yaygınlaştırılması, üst düzey düşünme becerileri gibi değişkenler açısından incelenmesi ve ebeveynlerinde sürece dahil olabileceği çalışmaların gerçekleştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the effects of flipped learning model and coding education on the achievement and attitudes of pre-service science teachers. In addition, the views of pre-service teachers on teaching block coding with flipped learning were also examined. The independent variable of the research is block coding with flipped learning, and the dependent variables are the students' achievements and attitudes. In this study, which was conducted as mixed research, exploratory sequential methods mixed design was used. In the quantitative part of the research, quasi-experimental design with pre-test post-test control group, and in the qualitative part, student opinions were used to determine the views of pre-service teachers on block coding with the flipped learning model. The coding Achievement Test and Attitude towards Coding Scale (KEYTÖ) were used to apply it as a pre-test before the experimental application and as a post-test after the application. Student views on block coding with the flipped learning model were determined by the semi-structured interview form developed by the researcher by taking expert opinion. The research was carried out with a total of 98 second-grade science teaching students from two universities in the spring term of the 2020-2021 academic year, which were determined by the convenient sampling technique from state universities in Turkey. The study group was divided into two groups as the experimental group (n=50) and the control group (n=48). The research lasted for six weeks. While block coding studies were carried out with traditional methods in the control group, block coding studies were carried out with the flipped learning model in the experimental group. The course process in the experimental group was monitored by the researcher and the observer by keeping diaries. Edpuzzle was used as a flipped learning tool for block coding studies with the flipped learning model, and Scratch was used for block coding. Flipped learning contents were prepared in advance by the researcher and shared on Edpuzzle. Quantitative data were analyzed with the SPSS package program. In the analysis of the data, analyses such as t-test and covariance analyses were used for dependent-independent groups. In the analysis of qualitative data, descriptive analysis and content analysis were used together. The results of the research showed that the achievement and attitudes of the students in the experimental group to whom block coding with flipped learning was applied were higher than those of the control group students to whom block coding was applied with the traditional method. When the students' opinions about the application, the diaries of the research, and the student studies were examined, it was stated that reverse learning and block coding were welcomed. It was also stated that the application instills entrepreneurial characteristics, motivates the person, helps to prepare before the lesson, and more active learning is obtained in the lesson. Based on the research findings, it has been suggested that the application of the flipped learning model in other STEM activities should be expanded, examined in terms of variables such as higher-order thinking skills, and studies in which parents can be involved in the process.