Farabi'nin ahlak felsefesinde dil mutluluk ilişkisi
The relationship of language and happiness of al-Farabi's moral philosophy
- Tez No: 715972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL DOĞRUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Ahlak, Fârâbî, İyilik, İnsan, Felsefe, Platon, Dil, Happiness, Morality, Farabi, Goodness, Human, Philosophy, Plato, Language
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışması Fârâbî'nin ahlak felsefesinde dil ve mutluluk anlayışını ele almaktadır. Mutluluğu hayatın en önemli parçalarından gören Fârâbî, varoluş için mutluluğun gerekli olduğunu savunmuş ve var olmayı mutluluğun sebebi olarak görmüştür. Tez çalışması hazırlanırken birçok kaynaktan faydalandık. Kitaplar, makaleler, yüksek lisans tezleri vb. daha birçok kaynak konunun anlaşılması ve daha ayrıntılı bir şekilde aktarılması için taranmıştır. Elde edilen bilgilerden yola çıkarak Fârâbî'nin mutluluk kavramı ve dil üzerine bazı tartışma konularının meydana çıkarılması ve çalışmanın ilerleyen bölümlerinde bu tartışmaların bilimsel verilere dayanarak neticelendirilmesini esas aldık. Taranan bütün kaynaklardan alınan bilgiler mutlaka dipnotlarla alınan kaynağa atıf yapılarak gösterilmiştir. Bu çerçevede, Fârâbî'nin mutluluk ve dil anlayışı için taradığımız kaynaklar konu açısından çok daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı ve dolayısıyla bu konu hakkında oldukça eksik ve yanlış bilgilere sahip olduğumuzu gösterdi. Oldukça geniş bir kavram olan mutluluk kavramının bir taraftan felsefi ve Fârâbî'deki anlamını ve önemini anlatmaya çalışırken diğer taraftan günümüzdeki insanların mutluluk anlayışlarıyla kıyas yapmaya çalıştık. Bu durum bize gösterdi ki Fârâbî'nin üzerinde durduğu mutluluk anlayışının ister felsefi olsun ister toplumsal ve isterse de bireysel olsun bugün herhangi bir yerde görülmesi ve anlamlandırılması mümkün gözükmemektedir. Tamamen düşünce ve insanın yaratılışıyla ilgili amaçlara dayanan bu mutluluğun bugünün dünyasında maddeye dayanan mutlulukla hiçbir ilgisi olmadığını müşahede ettik. Fârâbî'ye göre mutluluk günümüzde yaşanan anlık mutlulukların oldukça dışında emek isteyen ve sürekli gayret edilmesi gereken bir olgudur. Hayatın getirdiği anlık zevkler anlık mutluluk ve rahatlık verse de kalıcı mutluluktan ve insanı bu konuda tatmin etmekten oldukça uzaktır. Belki de mutluluk en net ifadesiyle insanın insan olduğunun bilincinde olarak yaşamına devam etmesi ve yaratıldığı amaç doğrultusunda yaşamasıdır.
Özet (Çeviri)
The thesis will scrutinize the concept of language and happiness of Al-Farabi's moral philosophy.. According to Al-Farabi, who asserted that happiness is one of the most essential parts of life, existing is possible with happiness, and again, being in existence also is the end cause of happiness. While the thesis is in preparation, we benefited from many sources; for a detailed conveying of the object, we examined books, articles, master theses, and others. By the information obtained, we revealed Al-Farabi's happiness concept and some language thoughts, and we supported our inferences with scientific data. The information obtained from all sources scanned has been shown in footnotes by referring to the source taken. The resources we searched for al-Farabi's understanding of happiness and language enabled us to have much more information on the subject, and thus showed that we have very incomplete and wrong information on this subject. While trying to explain the meaning and importance of the concept of happiness, which is a very broad concept, according to a philosophical way and Farabi; on the other hand, we tried to compare this concept with the understanding of happiness of today's people. On the one hand, we tried to explain the meaning and importance of the concept of happiness, which is a very broad concept, according to a philosophical way and Al-Farabi's thoughts; on the other hand, we compared this concept with the understanding of happiness of today's people. Inferences we got showed us that the understanding of happiness -whether philosophical, social, or individual- that Al-Farabi emphasized is not possible to be able to be seen and understood by today. We have observed that this happiness, which is based entirely on the purposes of thought and the creation of humans, has no relevance in today's world material happiness. According to Farabi, happiness is a phenomenon that requires demanding and continual effort, rather than sudden happiness experienced today. Although the sudden pleasures of life give instant happiness and comfort, they are far from giving permanent happiness and from satisfying people in this regard. Perhaps, in the clearest expression, happiness for humans is living with the awareness that of being human and living in the way with the purpose for which it was created.