Farâbi'nin ahlâk ve siyaset felsefesinde fikrî faziletlerin yeri
The place of the deliberative virtues in moral and political philosophy of Farabi
- Tez No: 410283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Farâbi, Ahlâk, Siyaset, Fikrî Fazilet, Farabi, Ethics, Politics, Deliberative Virtues
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Farabi'nin ahlâk ve siyaset felsefesinde fikrî faziletlerin yerini konu edinmektedir. Ahlâk ve siyaset felsefesinde fikrî faziletlerin yerini görmek için insan nefsini ve onun güçlerini tanımak gerekir. Doğasında bulunan bu güçler sayesinde insan, Farabi'nin düşüncesine göre, gerçek mutluluğa ulaşır. Gerçek mutluluğa ulaşmak için sağlıklı bir nefse de sahip olmak zorunludur. Bu sözü edilen mutluluk için aynı zamanda pratiğin bilgisine de sahip olmak gerekir. Bu bağlamda insanın yapıp etmelerinde pratik aklın etkin bir rolünün olduğu da unutulmamalıdır. Pratik aklın anlaşılmasında mutluluk, yetkinlik, erdem, iyi, kötü, zihin gücü, irade zayıflığı kavramlarını birlikte incelemek fikrî faziletleri anlamada bize kolaylık sağlayacaktır. Ahlâk ve siyaset alanındaki eylemlerin gerisinde iradi akılsallar bulunmaktadır. İradi akılsallar, değişken arazlara sahip olmaları bakımından, belli bir zamanda, belli bir yerde ve belli bir olayın meydana gelmesine bağlı olarak irade ile bilfiil varlığa getirilirler. Söz konusu iradî akılsalların varlığa getirilmesinde fikir gücü etkin bir rol üstlenir. Herhangi bir erdemli amacın elde edilmesinde en yararlı olan şeyi keşfeden fazilet de fikrî fazilettir. Hem ahlâk hem de siyaset alanında fikrî fazilet teorik, ahlâki ve pratik erdemlerden yalıtılmış olarak düşünülemez. Gerçek mutluluğa ulaşmak için fikrî faziletin nazarî, ahlâkî ve amelî faziletlerle birlikte bulunması gerekir.
Özet (Çeviri)
It is issued the place of the deliberative virtues in ethical and political philosophy of Farabi on this thesis. It must be known human soul and its powers to see the place of the deliberative virtues in ethical and political philosophy. According to Farabi, the true happiness is achieved through powers inherent in human nature. It is also necessary to have the healthy soul to achieve the true happiness. In addition, it is necessary to have the practical knowledge for the true happiness. The function of the practical intellect should not be forgotten in human actions. It will make easy for us to understand the practical intellect by studing it with those concepts: happiness, perfection, good, bad, intellect and weakness of will. There are voluntary intelligibles behind the actions in the field of ethics and politics. Depending on the occurrence at a certain time, in a certain place and a certain event, voluntary intelligibles actually brought into existence by volution in that they have changeable accident, The deliberative power is playing an active role in to come into being the mentioned voluntary intelligibles. However, the deliberative virtue is the virtue which discover the most useful things in achieving any virtuous purpose. The deliberative virtue is unthinkable in isolation by the virtues such as theoretical, moral and practical virtue in the field of both morality and politics. It must be combined with theoretical, moral and practical virtues to achieve the true happiness.