Din felsefesi bağlamında Kur'an'ın estetik örgüsünün tahlili
Analysis of the aesthetic structure of the Qur'an in the context of philosophy of religion
- Tez No: 715978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Estetik, Sanat, Güzel, Kur'an, Estetik Örgü, Religion of Philosophy, Aestheticks, Art, Beautiful, Qur'an, Aesthetic Structure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Beşerî tecrübenin en temel unsurlarından biri olan estetik konusu, günümüz dünyasında insanın varoluşuna bir çok yönden etki etmektedir. Bu bakımdan insan, akıllı bir varlık olmasının yanında, değer üreten bir varlıktır. Zira insan, iyi, doğru ve güzelin peşimdedir. İyi etiğin, doğru epistemolojinin, güzel ise, estetiğin değer alanı içerisindedir. Estetik konusu, genelde felsefenin, özelde ise, din felsefesinin en önemli problem alanlarından birisidir. Din felsefesi bağlamında Kur'an'ın estetik örgüsünü ele aldığımız bu çalışmada öncelikle İslam estetiğinin mahiyeti üzerinde durulmuş devamında Kuran'ın ortaya koyduğu estetik perspektif felsefî bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Her sanat ait olduğu kültürden izler taşımaktadır. İslam sanat ve estetiği de İslam dininin ve kültürünün kodlarını bünyesinde barındırmaktadır. İslam düşüncesinde sanat faaliyetinin, şekline ve muhtevasına etki eden en temel kaynak Kur'an-ı Kerim'dir. Kur'an bizlere, estetik ve sanata dair çok zengin bir bakış açısı sunmaktadır. Bu bağlamda Kur'an, yüzyıllar boyunca İslam sanatçılarına ilham kaynağı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of aesthetics, which is one of the most basic elements of human experience, affects the existence of human beings in many ways in today's world. In this respect, besides being an intelligent being, a human being is a value-producing being. Because man is after the good, the right and the beautiful. Good ethics, correct epistemology, beautiful, aesthetics is within the value area. The subject of aesthetics is one of the most important problem areas of philosophy in general and philosophy of religion in particular. In this study, in which we deal with the aesthetic structure of the Qur'an in the context of philosophy of religion, first of all, the nature of Islamic aesthetics is emphasized, and then the aesthetic perspective revealed by the Qur'an is evaluated from a philosophical point of view. Every art carries traces of the culture it belongs to. Islamic art and aesthetics also embody the codes of Islamic religion and culture. The most basic source that affects the form and content of artistic activity in Islamic thought is the Qur'an. The Qur'an offers us a very rich perspective on aesthetics and art. In this context, the Qur'an has been a source of inspiration for Islamic artists for centuries.