Sosyal medyanın popüler kültürü ekseninde muhafazakar Instagram fenomenleri
Conservative phenomens of Instagram in the centre line of social media and culture
  1. Tez No: 715990
  2. Yazar: ZELİHA KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, sosyal medya, yaşam tarzı, fenomen, Popular culture, social media, lifestyle, phenomenon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Medya geçmişten günümüze toplumsal yaşamın seyrini etkileyen önemli iletişim araçlarından biridir. Toplumsal seyri etkilemesinin temeli teknolojik gelişmelerin somut sonuçlarının medya üzerinden sergilenmesinden kaynaklanmaktadır. Geleneksel medyanın kitle iletişiminde bireyi pasifize eden konumlandırışı, yeni medyanın gelişimine internetin eklemlenmesiyle oldukça farklı bir boyuta taşınmıştır. İnternetle birlikte kullanıcı odaklı kitle iletişimi, kitle kültüründen beslenen popüler kültürün toplumsal yaşama dair sunumlarını etkileyen dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Bu dönüşümü gerçekleştirirken internetle birlikte toplumsal yaşamı pek çok alanda etkileyen sosyal medya platformlarından yararlanılmıştır. Böylelikle sosyal medya platformları, popüler kültürün genele hitap edip yaygınlaşmasını sağlamak adına oldukça önemli araçlar halini almıştır. Çünkü popüler kültür varlığını devam ettirebilmek adına genele hitap etmeyi hedeflemektedir. Bu süreci yaşam tarzlarındaki farklı görünümler üzerinden gerçekleştirmektedir. Böylelikle oldukça geniş bir kullanıcı ağına sahip olan ınstagram, kullanıcılarının farklı yaşam tarzı sunumlarıyla sergilediği kimlikler üzerinden içerik üretimini destekleyen sosyal medya platformu olarak, popüler kültürün ilgi alanına girmektedir. Muhafazakar ınstagram fenomenleri de kendi kimliklerini destekleyen yaşam tarzı sunumlarıyla sosyal medyanın popüler kültürüne dahil olan kullanıcılar arasında yer almaktadır. Böylece ınstagram üzerinden moda, kişisel bakım, dekorasyon ve yemek kültürü alanında ürettikleri içeriklerle sosyal medyanın popüler kültürünü kendi içerisinde yeniden üreten sistemin önemli aktörleri haline gelmektedirler. Dolayısıyla gündelik hayatın rutin işleyişi içerisinde kendilerine has yorumlamalarla ürettikleri içerikler üzerinde geniş takipçi kitlesine sahip olan muhafazakar ınstagram fenomenleri mevcut görünümlerini devam ettirebilmek adına kitle kültüründen beslenen popüler kültürün temel paradigmalarından beslenmektedir. Analizimizin temeli de mevcut paradigmaların yaşam tarzının farklı görünümleriyle ınstagram üzerinden nasıl ve ne şekilde sergilediğini açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
The media is one of the important communication tools that affect the course of social life from the past. The basis of the basis of the social course is due to the exhibition of the concrete results of the technological developments over the media. The positioning of the traditional media in mass communication is moved to a very different dimension by articulating the new media to the development of the new media. With the Internet, the user-oriented mass communication brought the transformations that affect the presentations of popular culture fed from mass culture. While performing this transformation, social media platforms that affect social life in many areas with the internet. Thus, social media platforms have taken care of very important tools to ensure that popular culture appeal to the general of the general culture. Because it aims to address the general in the name of the popular culture presence. This process performs through different views in their lifestyles. Thus, there is a large user network, users are in the interest of the popular culture as the social media platform that supports their content production through identities that their users exhibit different lifestyle presentations. The conservative Instagram of the phenomena is also included in the popular culture of social media with lifestyle presentations that support their identity. Thus, there are important actors of the system that reproduces the popular culture of social media with the content they produce in the field of fashion, personal care, decoration and food culture in Instagram. Therefore, the conservative, which has a wide-follow-up mass on the contents of everyday life in the routine operation, are fed from the basic paradigms of the popular culture fed from the mass culture to be able to continue their existing views. The foundation of our analysis is to explain how and how and how and how to exhibit the existing paradigms with different views of the lifestyle.