Crohn hastalarında mikrobiyata karakterizasyonu ve inflamazom bileşenlerinin rolü
The characterization of the microbioata and the role of inflammasome components in crohn patients
  1. Tez No: 716025
  2. Yazar: DUYGU KIRKIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ KALKANLI TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn Hastalığı, IL-18, IL-1β, İnflamazom, Mikrobiyom, NLRP3, Crohn's Disease, IL-18, IL-1β, Inflammasome, Microbiome, NLRP3
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Doğal ve edinsel immünitenin birlikte rol aldığı bir immün reaksiyon olan inflamasyon, patojenlere karşı konakçı savunmasında hayati önem taşımaktadır. Genetik, çevre ve immünolojik ortamdan etkilenen Crohn Hastalığı, idiyopatik inflamatuar bir hastalık olduğu için çalışmamızda Crohn hastaları ve sağlıklı bireylerin kan mikrobiyatasındaki farklılıkları, inflamazom bileşenlerinin yanıtlarıyla değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza; 10 yeni tanı almış Crohn hastası, 10 anti-TNF ilaç alan Crohn hastası ve 20 kontrol olmak üzere 40 gönüllü dahil edildi. Kan örneklerinin tamamından 16S rRNA yöntemiyle V3-V4 bölgeleri dizilendi. Sonrasında ise NLRP3 proteini Western Blot yöntemi ile, IL-1β ve IL-18 serum profilleri ise ELISA yöntemiyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların kanında 5 farklı filum bulundu. Yeni tanı almış Crohn hastaları ve anti-TNF ilaç alan Crohn hastalarında NLRP3 proteininin çok yüksek miktarda bulunduğu, kontrol grubunda ise hiç bulunmadığı tespit edildi. Inflamazom bileşenleri olan IL-1β serum seviyesinin hasta grubunda daha az, kontrol grubunda ise daha yüksek olduğu (p=0,0041) ve IL-18 serum seviyesinin ise hastalarda yüksek miktarda (p=0,8209) sağlıklı bireylerde ise az miktarda olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız; Crohn hastaları ve kontrollerin kan mikrobiyal profillerinde olan önemli değişiklikleri ve klinik olarak önemli bir patojen olan Staphyloccus sciuri'nin varlığını ortaya koymaktadır. Sonuçlarımıza göre doğal ve edinsel immün yanıtta önemli bir rolü olan NLRP3 proteininin Crohn hastalarında aşırı ekspresyonunun gözlemlenmesi, hastalığın teşhisinde kullanılabilecek bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Bu çalışma ayrıca IL-1β ve IL-18 hakkında keşfedilecek daha çok biyolojik ve fizyolojik mekanizmaların olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Inflammation is an immune reaction in which innate and acquired immunity are involved. It is vital in the host's defense against pathogens. Crohn's disease is an idiopathic inflammatory disease that is affected by genetic, environmental, and immunological factors. Thus, we aimed to investigate differences between the blood microbiome of Crohn's patients and healthy individuals regarding inflammasome component responses. Materials and Methods: 40 volunteers were included in our study (10; newly diagnosed Crohn's disease patients, 10; patients taking anti-TNF drugs, and 20 control). V3-V4 regions were sequenced from blood samples of the study group by 16S rRNA method. Then, NLRP3 protein expression was analyzed by Western Blot using serum samples, and IL-1β and IL-18 serum profiles were analyzed by ELISA. Results: In our study, 5 phyla were found in the patients' blood. NLRP3 protein expression was found quite high in newly diagnosed patients and patients taking anti-TNF drugs, while it was absent in the controls. Serum level of IL-1β was lower in the patient group than in the controls (p=0,0041), and IL-18 serum level was found relatively higher amounts in patients (p= 0,8209). Conclusion: Our study reveals significant changes in the blood microbiome of Crohn's patients and the presence of clinically important pathogen of Staphylococcus sciuri. Our results show overexpression of NLRP3 protein in Crohn's patients suggests that it may be a biomarker that can be used for diagnosis. The investigation of IL-1 and IL-18- related immunological pathways has revealed novel and critical areas in Crohn's disease, according to this study.