Art, culture and event centers that raise cityawareness and outcome on city brand: The case ofLüleburgaz
  1. Tez No: 716099
  2. Yazar: GÖKBERK MEŞELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAKAN ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Kültür ve Etkinlik Merkezleri, Şehir Farkındalığı, Kent Markalaşması, Lüleburgaz, Art, Culture and Event Centers, City Awareness, City Branding, Lüleburgaz
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Pek çok teorik araştırma, sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin çekicilik ve etkinlik açısından şehirler üzerinde çok önemli olduğunu savunuyor. Dahası, sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin insan bilinci üzerinde önemli rol oynadığı çok açıktır. Gelişen sanat, kültür ve etkinlik merkezleri, çağdaş kentin güncel ihtiyaçlarını karşılamak için kişisel sorumluluk duygularını, kentlere yönelik kalkınma politikaları konusundaki farkındalığı ve hükümetlerin farkındalığını artırma potansiyeline sahiptir. Küreselleşen dünya, şehirleri rekabetçi bir ortama zorlamaktadır. Şehirlerin büyük bir kısmı, bazı yeni stratejiler aracılığıyla kültür, ekonomik, sosyal yönler ve faaliyetler gibi fiziksel olmayan bileşenleri dahil ederek kentsel kalite sorununu başarmaya çalışıyor.“Şehir Markalaşması”, bu rekabete ulaşabilmek veya şehrin kentsel kalitesini, rekabette mevcut konumunu koruyabilmek için en önemli yaklaşımlardan biridir. Çağdaş şehirlerin çoğu, kendilerini tanıtmak için bir marka şehir olarak çekiciliğini artırmaya çalışıyor. Bununla birlikte, sanat, kültür ve etkinlik merkezleri kenti tanıtmak için hayati bir araçtır. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı, sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin şehir farkındalığı üzerindeki etkinliğini ölçmek ve kent markalaşmasına ilişkin sonuçlarını belirlemektir. Çalışma ilk olarak, tanımları sunarak ve örnekleri göstererek sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin kentlinin bilinci üzerindeki etkinliği üzerine teorik incelemeleri açıklamaktadır. Ayrıca bu tez, şehir markalaşmasını, sürecini, evrimini ve uygulama prosedürlerini tanımlarken sanat, kültür ve etkinlik merkezleri ile kenti markalaştırmanın sonuçlarını değerlendirmektedir. Bu incelemelerden sonra sanat, vi kültür ve etkinlik merkezlerinin şehir farkındalığı ve kent markalaşmasının etkisi üzerindeki önemi açıkça anlaşılacaktır. Bu çalışma, gelişmekte olan şehirler için uygun tavrın, yerel halkı ve turistleri çekmek ve kişisel sorumluluk duyguları oluşturmak için sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin niteliklerini arttırmaya odaklanmak olduğunu, şehirler için kalkınma politikalarının farkındalığını ve çağdaş şehrin mevcut ihtiyaçlarını karşılama konusunda hükümetlerin farkındalığını açıklar niteliktedir. Ayrıca, şehir markalaşmasının günümüzün gelişmiş şehirleri için bir ihtiyaç olduğu anlaşılacaktır. Literatürden elde edilen veriler ışığında, Lüleburgaz, şehir markası düzeyi, şehir farkındalığı yaratma stratejisi olarak sanat, kültür ve etkinlik merkezlerinin yetkinliğine göre değerlendirilecektir. Son olarak, şehir farkındalığını doğrudan etkileyen merkezlerin bileşenleri, Lüleburgaz'ın sanat, kültür, etkinlik merkezlerinde sorgulanarak kamusal alanın etkinlik düzeyini, kullanıcılarının farkındalık düzeyini ve şehir makasına olan olası katkılarını belirlemek için değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many theoretical types of the research argue that art, culture, and event centers have crucial importance on cities for attractiveness and effectiveness. Moreover, it is very evident that art, culture, and event centers play significant roles on the people awareness; developing art, culture, and event centers have the potential to increase the feelings of the personal responsibilities, the awareness of development policies for the cities, and the awareness of the governments to provide current needs of the contemporary city. The globalizing world enforces cities in a competitive environment. The greater part of the cities is attempting to accomplish in the challenge of urban quality by incorporating non-physical components such as culture, economic, social aspects, and activities through some of the new strategies.“City Branding”is one of the most important approaches to be able to reach for the challenge or hold the current rank of urban quality of the city. Most of the contemporary cities are trying to increase their attractiveness by being a brand city to promote themselves. However, art, culture, and event centers are a vital tool for promoting the city. In this sense, the main aim of this study is to measure the effectiveness of art, culture and event centers on city awareness and determining the outcomes on city branding. This study firstly explains the theoretical reviews on the effectiveness of art, culture, and event centers on city awareness by presenting the definitions and showing the examples. Moreover, this thesis evaluates the outcomes of art, culture, and event centers on branding the city while defining the city branding, its process, evolution, iv and application procedures. After these reviews, the importance of art, culture, and event centers on city awareness and the impact of city branding will be clearly understood. This study argues that the proper attitude for developing cities is to focus on the incensement of qualities of art, culture, and event centers to attract the locals and tourists and create feelings of the personal responsibilities, the awareness of development policies for the cities, and the awareness of the governments to provide current needs of the contemporary city. Besides, it will become clear that city branding is a necessity for today's developing cities. In the light of the data gained from literature, the level of city brand of Lüleburgaz is criticized according to the effectiveness of its art, culture, and event centers as a strategy on creating city awareness. Lastly, the founded components of the centers that directly affect the city awareness have been evaluated at the art, culture, event centers of Lüleburgaz to determine the effectiveness level of the public place, the awareness level of its users, and the possible outcomes for being the branded city.