Diş protezlerinde alkalin bazlı dezenfeksiyonun etkinliğinin araştırılması
Investigation of alkaline-based disinfection effectiveness in dental prostheses
  1. Tez No: 716140
  2. Yazar: VENHAR CAHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız hijyeni, Alkalen peroksit, Protez temizliği, Oral hygiene, Alkaline peroxide, Denture cleaning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Oral cavite, sert ve yumuşak dokularla mikroorganizmaların yoğun olduğu vücut bölgesidir. Normal flora kompozisyonu bozulduğunda enfeksiyon etkenleri hızla gelişebilmektedir. Protez kullanımıyla, protezin kimyasal ve mekanik olarak etkin dezenfekte etme yöntemlerinin seçimi mikroorganizma tür çeşitliliğinde oldukça değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, protezin kimyasal yöntemle uygulanan alkalen bazlı dezenfeksiyon yöntemlerinin süreye bağlı etkinliğini saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: 05.04.21-07.05.21 tarihleri arasında Diş Hekimliği fakültesine diş protez tedavisi için başvuran 20 hasta dahil edildi. Alkalen peroksit bazlı kimyasal ticari bir protez temizleyici tabletin etkinliğini belirlemek için protezin ön ve arka kısımlarından sıfır, üç, onuncu dakikalarda mikrobiyolojik değerlendirme için numune alındı. Bu süreçte anket ile demografik veriler elde edildi. Tüm hastalardan numunenin kurumaması için transport besiyerinde saklanan sürüntü örneği alındı. İn vitro çalışmaların identifikasyonuna bağlı, dezenfektan firmasının etkin bulduğu protokol süresinde 0 dakikada belirlenen tülerin 3 ve 10 dakikalık dezenfeksiyon etkinliği ve farkının varlığı araştırılmıştır. BULGULAR: Protez kullanıcılarından alınan protez örneklerinde hastaların %100'ünde üreme tespit edilmiş, istatistiksel olarak ANOVA yöntemiyle doğrulanmıştır. Sıfır dakikadaki türlerin üçüncü dakikada kolonizasyonun devamı izole edilirken, 10 dakikada mikroorganizmaların %35'inde kimyasal dezenfeksiyona bağlı inaktivasyon gözlemlenmiştir. Arka sol ve sağ çeneden alınan örneklerde zamana bağlı olarak bakteri yoğunluğu azalmış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.000). Anlamlılık düzeyi protez tipine ve kullanım yılına göre de devam etmiştir. Buna göre dezenfeksiyon süresinin; temizleme yöntemine, protez yaşına ve protez tipine bağlı olduğu belirlenmiştir. SONUÇLAR: Çalışmamızda 3 dakika alkalen bazlı dezenfeksiyonun diş protezleri için yeterli olmadığı görülmüştür. Etkili sonuç için 10 dakikadan fazla sürenin gerektiği belirlenmiştir. Çalışmamız literatür dahilindeki diğer çalışmalarla da uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Oral cavity is a body region based on hard and soft tissues and microorganisms operating in the same environment. Infectious agents can develop rapidly when homeostasis due to normal flora is disturbed. With the use of the prosthesis, the choice of chemical and mechanically effective disinfection methods of the prosthesis varies greatly in the diversity of microorganism species. The aim of this study is to determine the time-dependent effectiveness of the alkaline disinfectant substance applied to the prosthesis by chemical method. MATERIALS AND METHODS: 20 patients who applied to the Faculty of Dentistry for dental prosthesis treatment between 05.04.21 and 07.05.21 were included. In order to determine the effectiveness of alkaline peroxide-based chemical denture cleaner tablet, samples were taken for microbiological evaluation from the anterior and posterior parts of the denture at zero, three, and ten minutes. In this process, demographic data were obtained by questionnaire. Swab samples stored in transport medium were taken from all patients to prevent the sample from drying out. Depending on the identification of in vitro studies, the disinfection efficiency of 3 and 10 minutes and the existence of the difference between the disinfectants determined at 0 minutes during the protocol period that the disinfectant company found effective were investigated. RESULTS: Reproduction was detected in 100% of the patients in prosthesis samples taken from prosthesis users, and it was statistically confirmed by ANOVA method. While the continuation of colonization of the zero-minute species was isolated in the third minute, inactivation due to chemical disinfection was observed in 35% of the microorganisms in 10 minutes. In the samples taken from the posterior left and right jaws, the bacterial density decreased with time and was statistically significant (p=0.000). The level of significance continued according to the type of prosthesis and the year of use. Accordingly, the disinfection time; It has been reported that it depends on the cleaning method, the age of the prosthesis and the type of prosthesis.CONCLUSIONS: In our study, it was determined that 3 minutes was not effective for disinfection time. It has been determined that more than 10 minutes is required for effective results. Our study was found to be compatible with other studies in the literature.