Genetik koçluk ve moleküler düzeyde maksimal atletik performansın temellerinin incelenmesi
Genetic coaching and studying the foundations for ultimate athletic performance
- Tez No: 716139
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: elit atletik performans, spor performansın sınırlamaları, genetik temelli koçluk, sporda maneviyat, meta-sentez, elite athletic performance, sport performance constraints, genetics-based coaching, spirituality in sports, meta-synthesis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bugünün sporcuları üzerindeki farklılıkların ve etkilerinin önceki nesillere göre daha derin ve ağlamsal ir anlayışa ihtiyacı var. Sporcuları geliştirmek ve performanslarını iyileştirmek için mevcut antrenman stratejilerinde paradigma değişimi enzersiz ir spor deneyimi için çok önemlidir. Radikal ir ideolojik değişim olarak; sporcuların derin iyolojik karmaşıklığının ve insan olarak kimliklerinin ütüncül ir anlayışında yatmaktadır. Sporda genlerin kullanımında yeni ir çağa doğru ugüne kadar yayınlanan literatürün çoğu atletik performansı etkileyen tek genetik varyantları incelemiştir. Bu çalışmalar genellikle; Yeteneği tespit etmek ve genetik testler yoluyla hastalık ve yaralanmaları önlemek için genetik ilgiyi kullanan ir yaklaşıma odaklanır. Ek olarak u çalışmalar genlerin egzersize yanıtı nasıl etkilediğini ve egzersizin genetik durumu nasıl etkilediğini elirlemek için diğer genetik teknolojilerin kullanımını yansıtmaktadır. Genlerin ve“çevre ve ruh sağlığı”gii diğer irçok faktörün sporcuların genel performansını nasıl etkilediğine az sayıda çalışma akmıştır. Ayrıca hiçir çalışma etkileşimli irçok faktörün daha ütünsel ir görünümünü almamıştır. Atletik performansı etkileyen ve engelleyen faktörlerin kapsamlı ir incelemesi u alanda genetik ilginin potansiyel kullanımını göstermekte ve her sporcunun iyolojisine dayalı olarak antrenmanı planlayıp kişiselleştirmeyi içeren ir antrenman modeli geliştirme ihtiyacını açıklığa kavuşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı sporcuların sağlık durumlarının korunması ve performans artışının öngörülmesine olanak sağlamaktı. Bu çalışmada elit performans eğitiminin temellerini ve gereksinimlerini psikolojik ve fiziksel ir akış açısıyla incelemek ve kuramsallaştırmak için metafizik ir metodoloji uygulanmıştır. Bu derlemede antrenmanda genetiğin kullanımına ilişkin mevcut koşullar gözden geçirilmiş ve genetik düzeyde atletik performansı etkileyen en önemli etkiler ir çalışmada genel ir kavramsal çerçeve içinde elirlenmiştir. Bu metatez için seçilen çalışmalar olguları nitel yöntemlerle araştıran hakemli orijinal çalışmalardır. Çalışmalar rapor ettikleri verilerin ireysel ve ampirik doğasına göre seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a persistent need to contextually recognize the differences between elite athletes of today and deeply understand what effects impact their performance compared to previous generations. A paradigm shift in current coaching strategies to develop athletes and improve their performance is crucial to a unique sports experience. Such a radical ideological change; lies in a holistic understanding of the deep biological complexity of athletes and their identity as human beings. Toward a new era using genomics in sport, most of the literature published to date has investigated single genetic variants that affect athletic performance. These studies have generally focused on approaching uses of genetic information for nutrition optimization, preventing disease and injury or for talent identification through genetic testing. Also, the studies reflect using other genetic technologies to determine how genes affect response to training and how exercise affects gene states. Few studies have examined genes and other multiple factors such as“environment and mental health”that affect the overall performance of athletes. Further, no study has taken a more holistic view of the multiple factors in interaction. A comprehensive review of the factors influencing and constraining athletic performance illustrates potential uses of genetic information in this area and demonstrates the need to develop a coaching model that adopts planning and individualization in training according to the biology of each athlete. Whilst the main goal is to protect the health status of the athletes and to allow the prediction of performance enhancement. In this meta-synthesis, the researcher methodologically examined the existing factors and the foundations of coaching for elite performance from a psycho-spiritual and physical perspective. The synthesis examined the current opportunities of using genetics in the coaching process and identified the most significant influences impacting athletic performance at the gene level within a holistic conceptual framework. The studies reviewed in this meta-synthesis investigated the phenomena through qualitative methodologies and were selected based on the personal and experiential nature of the data they reported.