Orbita taban fraktürlerinde enoftalmus ve diplopinin bilgisayar tabanlı hacim ölçümüyle korelasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of the correlation of computer-based volume measurement WITH enophthalmus and diplopia in orbital floor fractures
- Tez No: 716142
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: enoftalmi, diplopi, orbital hacim ölçümü, enophtalmos, diplopia, orbital volume measurement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Orbita tabanı kırıkları, orta yüz travmalarında veya oküler globun künt travmasında görülen sekonder yaygın bir yaralanmadır. Bu çalışmanın amacı, tek taraflı orbita taban fraktürü bulunan hastalarda BT taramaları kullanılarak orbital hacim değişiklikleri ile enoftalmi ve diplopi arasındaki korelasyonu değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Şubat 2021- Ocak 2022 yılları arasında tek taraflı orbita taban fraktürü bulunan 60 hastada çalışma yapıldı. Tüm hastalardan BT taramaları alındı. Fraktür bulunan ve sağlam orbitada preoperatif ve postoperatif dönemde hacim ve enoftalmi ölçümü 3D Slicer yazılımı kullanılarak yapıldı. Klinik enoftalmi Hertel ekzoftalmometre kullanılarak ölçüldü. Radyografik enoftalmi aksiyal düzlemde BT taramalarında ölçüldü. Enoftalminin klinik ve radyografik miktarları arasındaki korelasyon Pearson korelasyon katsayısı analizi ile hesaplandı. Enoftalmi ve orbita hacim değişiklikleri arasındaki ilişki lineer regresyon ile değerlendirildi. Enoftalmi değişiklikleri ile diplopi varlığının karşılaştırılmasında ise Bağımsız Örnekler t testi kullanıldı. Bulgular: 60 hastada (46 erkek 14 kadın) yaş ortalaması 32,5 ±13,3 olarak bulundu. 47 hastada zigomatiko-maksiller kompleks fraktürü, 11 hastada blow-out fraktürü, 2 hastada nazo-orbito-etmoid fraktür vardı. Klinik ve radyografik enoftalmi miktarları arasında yüksek pozitif korelasyon vardı (p=0,002). Sağlam orbita hacmi ortalama 27,2 ±1,9 cm3 , kırık bulunan orbita hacmi pre-operatif dönemde ortalama 30,3 ±1,9 cm3 post-operatif dönemde 28,7±1,9 cm3 olarak bulundu. Ortalama orbita hacmi Lineer regresyon modeline göre, her 1 cm3 orbital hacim değişikliği için, klinik ve radyografik enoftalmi sırasıyla 0,72 ve 0,84 mm değişir (P < 0,0001). Enoftalmi miktarı ile diplopi varlığı arasında herhangi bir korelasyon bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Orbita kırıkları, orbita hacmini arttırır ve hacim artışı enoftalmi ile yüksek oranda ilişkilidir. Orbita hacminin restore edilmesi enoftalmi miktarını azaltır. Enoftalmi miktarı diplopi varlığını etkilemez.
Özet (Çeviri)
Aim: Orbital floor fractures are a common secondary injury seen in midface trauma or blunt trauma to the ocular globe. The aim of this study was to evaluate the correlation between orbital volume changes and enophthalmos and diplopia using CT scans in patients with unilateral orbital floor fracture. Materials and Methods: Between February 2021 and January 2022, 60 patients with unilateral orbital floor fracture were studied. CT scans were obtained from all patients. Preoperative and postoperative volume and enophthalmos measurements were made via 3D Slicer software in the fractured and intact orbit. Clinical enophthalmos was measured using the Hertel exophthalmometer. Radiographic enophthalmos was measured on CT scans in the axial plane. The correlation between clinical and radiographic amounts of enophthalmos was calculated by Pearson correlation coefficient analysis. The relationship between radiographic enophthalmos, clinical enophthalmos and orbital volume changes was evaluated by linear regression. Independent Samples ttest was used to compare changes in enophthalmos and presence of diplopia. Results: 60 patients (46 males and 14 females) with a mean age of 32.5 ±13.3 were assesed. There were zygomatico-maxillary complex fractures in 47 patients, blowout fractures in 11 patients, and naso-orbito-ethmoid fractures in 2 patients. There was a high positive correlation between the amounts of clinical and radiographic enophthalmos (p=0.002). The mean volume of the intact orbit was 27.2 ±1.9 cm3 , and the mean orbital volume with fracture was 30.3 ±1.9 cm3 in the pre-operative period and 28.7±1.9 cm3 in the post-operative period. Based on linear regression model, for each 1 cm3 of orbital volume change, clinical and radiographic enophthalmos change by 0.68 and 0.71 mm, respectively (P < 0.0001). There was no correlation between the amount of enophthalmos and the presence of diplopia (p>0.05). Conclusion: Orbital fractures increase orbital volume and volume increase is highly associated with enophthalmos. Restoring orbital volume reduces the amount of enophthalmos. The amount of enophthalmos does not affect the presence of diplopia.