Osteopenik/osteoporotik hastalarda primer çimentosuz total kalça artroplastisinin klinik ve radyolojik sonuçlarının normal kemik dansitometreli hastalardaki uygulamaları ile prospektif karşılaştırılması
A prospective comparison of clinical and radiological results of primary cementless total hip artroplasty in osteopenic/osteoporotic patients and patients with normal bone densitometer
  1. Tez No: 716323
  2. Yazar: AHMET SİNAN KALYENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZTÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çimentosuz total kalça artroplastisi, kemik mineral yoğunluğu, Dorr sınıflaması, çökme, kemik dokusu ile bütünleşme, Cementless total hip arthroplasty, bone mineral density, Dorr classification, subsidence, osteointegration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Primer kalça osteoartiti olan ve primer total kalça artroplastisi uygulanan hastalarda uzun dönem fonksiyonel sonuçlar ve ağrı açısından; stem osteointegrasyonu(kemik dokusu ile bütünleşme), stem migrasyonu ve stem yerleşimi önemli derecede etkili olmaktadır. Kemik ve stem uyumunda birçok faktör etkili olmakla birlikte proksimal femur kemik mineral yoğunluğu ve femoral morfoloji bu değişkenleri önemli ölçüde etkilemektedir. Çalışmamızda kemik mineral yoğunluğunun, primer kalça osteoartriti nedeniyle primer çimentosuz total kalça artroplastisi uygulanan hastalardaki erken dönem klinik ve radyolojik sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde primer kalça osteoartriti tanısı almış ve primer çimentosuz total kalça artroplastisi, uygulanmış hastalar prospektif olarak incelenerektir. Hastalar preoperatif kemik mineral yoğunluğu, proksimal femoral anatomilere göre gruplandırılacak olup; postoperatif klinik değerlendirme Harris kalça skoru, radyolojik olarak subsidence değerleri ile değerlendirilecektir. Elde edilen veriler litratür eşliğinde yorumlanacaktır. Bulgular: Çalışmamıza 65 hasta, 5 hastaya farklı seanslarda bilateral kalça protezi uygulanarak, 70 kalça dahil edilmiştir. Dorr sınıflamasına göre hastaların 22'si (%31,43) Dorr tip A, 44'ü (%62,86) Dorr tip B, 4'ü (%5,71) Dorr tip C olarak tespit edilmiştir. Hastalar T skorlarına göre sınıflandırıldığında; total femur T skoru normal kemik yoğunluğunda olan hastaların sayısı 43 (%61,43), osteopenik/osteoporotik olan hastaların sayısı 27 (%38,57) olarak bulunmuştur. Hastaların klinik ve radyolojik ölçümlerinin total femur T skoru düzeyleri ve femoral morfolojilere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelendiğinde, gruplar arasında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık bulunamamıştır(p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip ve ileri yaş grubunda olan hastalarda çimentosuz total kalça artroplastisinin erken dönem sonuçlarını araştırdık. Kemik yoğunluğu ve femoral morfolojileri farklı olan gruplarda klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirdik. Yapılan benzer çalışmalar eşliğinde değerlendirdiğimiz sonuçlarımızda; normal ve düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip hastalar arasında Harris kalça skorları, subsidence değerleri ve Engh skorlarını benzer tespit ettik ve istatistiksel açıdan anlamlı fark saptamadık.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In terms of long-term functional results and pain in patients with primary hip osteoarthritis who underwent primary total hip arthroplasty(THA); stem osteointegration, stem migration and stem placement are significantly effective. Although many factors are effective in bone and stem compatibility, proximal femur bone mineral density and femoral morphology significantly affect these variables. In our study, it is aimed to evaluate the effect of bone mineral density on the early clinical and radiological outcomes of patients who underwent primary cementless THA for primary hip osteoarthritis. Material and Method: The patients who were diagnosed with primary hip osteoarthritis and underwent primary cementless total hip arthroplasty in our clinic are prospectively evaluated. Patients will be grouped according to preoperative bone mineral density and proximal femoral anatomies; postoperative clinical evaluation will be evaluated with Harris hip score and radiological subsidence values. The data obtained will be interpreted in the light of the literature. Results: In our study, 70 hips were included in 65 patients, 5 patients who underwent bilateral hip prosthesis in different sessions. According to Dorr classification, 22 (31.43%) of the patients were Dorr type A, 44 (62.86%) Dorr type B, 4 (5.71%) Dorr type C. When patients are classified according to their T scores; the number of patients with normal bone density in the total femur T score was 43 (61.43%) and the number of patients with osteopenic/osteoporotic was 27 (38.57%). When the clinical and radiological measurements of the patients differed according to the total femur T score levels and femoral morphologies, no statistical difference was found between the groups. Conclusion: In our study, we investigated the early results of cementless total hip arthroplasty in patients with low bone mineral density and advanced age. We evaluated clinical and radiological results in groups with different bone density and femoral morphologies. In our results, which we evaluated with the help of similar studies; we found similar Harris hip scores, subsidence values and Engh scores between patients with normal and low bone mineral density, and we did not find a statistically significant difference.