Seçilmiş ayakkabı imalathanelerininiş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of selected shoe workshops in terms of occupational health and safety
- Tez No: 716353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN DOBA KADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ayakkabı, iĢ sağlığı ve güvenliği, risk analizi, ĠSG, Shoe, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, OHS
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez çalıĢması ile Adana ilinde faaliyet gösteren 3 orta ölçekli iĢletmede saha çalıĢmaları yürütülmüĢ, ĠSG açısından değerlendirilmiĢtir. ÇalıĢmada ayakkabı imalathanelerindeki çalıĢanlara anket çalıĢması yapılmıĢtır. Bu anket çalıĢmasında iĢçilere demografik özellikleri ve iĢyeri öyküsünden oluĢan sorular ile ĠSG uygulamaları hakkında sorular sorulmuĢtur. Elde edilen sonuçlar ile imalathanelerin durumu değerlendirilmiĢtir. Bu bağlamda çalıĢanların iĢ sağlığı ve güvenliği tedbirlerine farkındalıkları kazandırılmaya çalıĢılmıĢ, ayakkabıcılık sektörü çalıĢanlarının profilleri saptanmıĢ, alınması gereken önlemler ve çözüm önerilerinin uygulanmasındaki engellerin ortadan kaldırılması amaçlanmıĢtır. ÇalıĢmanın bir diğer kısmında seçilmiĢ bir ayakkabı iĢletmesinde ĠSG riskleri tespit edilmiĢ, Fine-Kinney metodu kullanılarak risk analizi gerçekleĢtirilmiĢ ve risk sınıfları belirlenmiĢtir. Risk analizi sonuçları değerlendirilerek riskleri önemsiz riskler haline getirmek için önerilerde bulunulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
With this thesis, field studies were carried out in 3 medium-sized enterprises operating in Adana. In the study, a survey was conducted with the employees in the shoe factories. In this survey study, questions consisting of demographic characteristics and workplace history and questions about OHS practices were asked to the workers. With the results obtained, the situation of the workshops was evaluated. In this context, it has been tried to raise awareness of the employees on occupational health and safety measures, the profiles of the employees of the shoemaking sector have been determined, and it has been aimed to eliminate the obstacles in the implementation of the measures to be taken and the solution proposals. In another part of the study, OHS risks were determined in a selected shoe business, risk analysis was carried out using the Fine-Kinney method and risk classes were determined. The results of the risk analysis were evaluated and suggestions were made to turn the risks into insignificant risks.