12 Eylül 1980 askeri darbesi'nin basına yansımaları: Milliyet Gazetesi örneği
The reflections of 12 september 1980 the military impact on the press: Milliyet Newspaper sample
  1. Tez No: 716450
  2. Yazar: İSMAİL YAŞAR KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ ALTAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül Askeri Darbesi, Medya, Basın, Gazete, SansürOtosansür, 12 September Military Coup, Media, Press, Newspaper, Censorship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
12 Eylül 1980 tarihinde Türkiye'de meydana gelen askeri müdahale, ülkenin toplumsal ve sosyo-ekonomik yapısını değiştirmiş ve basını da derinden etkilemiştir. Bu süreçte basının maruz kaldığı baskı, yaptırım ve sansür sonucunda, gazetecilerin kurumlarını yaşatabilmek için farklı yol ve yöntemler benimseyerek otosansür refleksi geliştirmelerine neden olmuştur. 24 Ocak Kararlarıyla birlikte basının, sahiplik yapısındaki değişimlerle başlayan köklü değişiklikler sonucunda, 12 Eylül Darbesinden sonra güvenlikli habercilik anlayışı zirveye çıkmıştır. Bu durum Türk basın hayatını derinden ve köklü bir şekilde etkilemiştir. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin incelenmesiyle başlayan çalışmada; 24 Ocak Kararlarının basına etkileri, 1982 Anayasasının ve akabindeki OHAL Kanununun basına getirdiği sınırlamalar tartışılmıştır. Bu kapsamda; medya kuramları ele alınmış, kitle iletişim araçlarının işlevleri incelenmiştir. İktidar ile basın arasındaki ilişkinin üzerinde durularak, basında sansür ve otosansür uygulamaları tartışılmıştır. Basının darbeye karşı genel tutumu, askeri yönetimin basın üzerindeki baskıları Milliyet Gazetesi örneğiyle ele alınmıştır. 12 Eylül askeri darbesi sonrasındaki yakın dönemde basının tavrı anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
September 12, 1980 military intervention that took place in Turkey, the country has changed the social and socio-economic structure and the press has also been deeply affected. In this process, the press was subjected to pressure, sanction and censorship, which caused journalists to develop their self-censorship reflex by adopting different ways and methods to keep their institutions alive. As a result of the radical changes that started with the changes in the ownership structure of the press with the January 24 Decisions, the concept of safe journalism peaked after the September 12 coup. This situation deeply and deeply affected the Turkish press life. The study, which started with the examination of the 12 September 1980 military coup, discussed the effects of the 24 January Decisions on the press, the restrictions imposed by the 1982 Constitution and the subsequent Law of the Emergency. In this context, the theories of media are discussed and the functions of mass media are examined. Censorship and self-censorship practices in the media were discussed with an emphasis on the relationship between the power and the press. The general attitude of the press to the coup and the pressures of the military administration on the press were discussed with the example of Milliyet Newspaper. The attitude of the press has been tried to be understood in the recent period after the military coup of 12 September.