İşverenin işlediği kişisel verilerin işçiyi koruma borcu ve ölçülülük ilkesi çerçevesinde incelenmesi
Analysis of personal data processed by the employer within the framework of the obligation of employee protection and principle of proportionality
- Tez No: 716557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Kişisel Verilerin Korunması, İşçilerin Kişisel Verilerinin İşlenmesi, İşverenin İşçiyi Koruma Borcu, Ölçülülük İlkesi, Personal Data, Protection of Personal Data, Processing of Personal Data of Employees, Employer's Obligation to Protect Employees, Principle of Proportionality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
7 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde yürürlüğe giren 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile veri sorumluları ve veri işleyenler tarafından ilgili kişilerin kişisel verilerinin işlenmesinde uyulması gereken usul ve esaslar düzenlenmiştir. Kanun'da belirtilen bazı hususların detayları ise zaman içinde yürürlüğe giren yönetmelik ve tebliğler ile Kişisel Verilerin Korunması Kurulu'nun verdiği kararlar çerçevesinde önemli oranda somutlaşmıştır. Tüm bu düzenlemelerin genel amacını, ilgili kişinin kişisel verileri üzerinde ölçüsüz müdahale oluşturan işlemlerin engellenmesi ve hukuka uygun kişisel veri işlemenin sınırlarının çizilmesi olarak özetlemek mümkündür. Özellikle iş sözleşmesinin niteliği gereği işçinin işverene olan bağımlılığı, işverenlerin işçilere ait kişisel verilere ölçüsüz müdahalesini mümkün kılabilmektedir. İşveren tarafından yapılan müdahalenin hukuka uygun olup olmadığı ise hem ölçülülük ilkesi hem de işverenin işçiyi koruma borcu göz önüne alınarak değerlendirilmelidir. Önemli olan, işverenin İş Hukuku'ndan doğan yükümlülükleri çerçevesinde işçinin kişisel verilerini işlerken işçinin temel hak ve özgürlüklerinden biri olan kişisel verilerinin korunması hakkına zarar verilmemesidir. Bir başka deyişle, ölçüsüz müdahaleler engellenerek işçi ve işveren arasında menfaat dengesinin sağlanmasıdır. Çalışmamızda işçi ve işverenin arasındaki bu dengenin sağlanıp sağlanmadığı denetlenirken hem ülkemizde yürürlükte bulunan ilgili mevzuat hem de uluslararası düzenlenmeler incelenmiştir. Ayrıca, yeri geldikçe, karşılaştırmalı hukuktaki içtihat örnekleri de dikkate alınmıştır. Aradaki dengenin bozulduğu durumlarda ise idari ve cezai yaptırımlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacağı için bu hususa da son başlıkta yer verilmiştir. Özetle, çalışmamızda işverenin işlediği işçilere ait kişisel verilerin, iş sözleşmesinden doğan işçiyi koruma borcu çerçevesinde ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda öngörülen veri işleme ilkelerinden olan ölçülülük ilkesi çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Law on the Protection of Personal Data No. 6698 (“the Law”) entered into force on 7 April 2016. This Law regulates the required procedures and principles that shall be complied by data controllers and processors regarding processing of the personal data. Particular subjects, which have written with the main lines in the Law, have been clarified significantly according to regulations, communiqués and the decisions made by the Personal Data Protection Board. The main purposes of all these regulations are to meet the conditions as to the prevention of excessive personal data processing, and also to constitute legal framework of the personal data processing. Particularly, due to the content of the employment contract, there is a dependency relation of between the employee and the employer. Therefore, it is possible that the employers may intervene disproportionately to the employee's personal data. Legality of the intervention made by the employer shall be evaluated by considering both the employer's obligation of the employee protection and considering the principle of proportionality. The important thing is that the employer does not harm the right of protection of the personal data, which is one of the fundamental rights and freedoms of the employee, while processing the personal data of the employee within the framework of the obligations arising from the Labor Law. In other words, the balance regarding the interests between the employee and the employer should be struck by blocking excessive interventions. In this study, the relevant legislation in force and international regulations have been taken into consideration while examining aforementioned balance between the employee and the employer. In addition, where appropriate; legal precedents in comparative law have been considered as well. In case of lack of balance, being subject to administrative and criminal sanctions would be inevitable. Therefore, this topic is explained in last title. In this study, within the framework of the obligation of employee protection pursuant to employment contract and also principle of proportionality which is one of the data processing principles stipulated in the Law on Protection of Personal Data; we aimed to evaluate that the personal data of the employees that are processed by the employer.