Actualization of self in Penelope Fitzgerald's non-fictional world
Penelope Fitzgerald'ın kurgusal olmayan dünyasında kendini gerçekleştirme
- Tez No: 716828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BATURA MAMMADOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Penelope Fitzgerald, Abraham Maslow, Kendini Gerçekleştirme Teorisi, Edebi Biyografi, Biyografizm, Penelope Fitzgerald, Abraham Maslow, Self-actualization theory, Literary biography, Biographism
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu tezin amacı üç boyutludur. İlki, bireyin varlığı, kişiliği, kimliği ve öz benliğini neyin oluşturduğu ve onların nasıl şekillendiğini incelemektir. Bu çerçevede filozofların ve psikologların konuyla ilişkili çeşitli görüşlerine yer verilmiştir. İkincisi, Abraham Maslow'un kendini gerçekleştirme teorisini, yirminci yüzyılın sonlarında yaşamış eşsiz İngiliz yazar Penelope Fitzgerald'ın (1916-2000) hayatına uygulamaktır. Üçüncüsü, kendini gerçekleştirmiş bir birey olmak için nelerin gerektiği, Fitzgerald'ın kendini gerçekleştirme sürecine hangi faktörler ve kişilik özelliklerinin katkıda bulunduğunu ortaya koymaktır. Zira Henry David Thoreau dışında, erkek ya da kadın hiçbir yazarın kendini gerçekleştirmiş bir kişilik olarak kabul edilmediği göz önüne alındığında, Fitzgerald'ın hayatının analiz edilmesi daha çok önem kazanmaktadır. Fitzgerald'ın hayatı, kendini gerçekleştirme sürecinde insanın cesareti ve iradesinin son derece kritik bir role sahip olduğunu iddia eden Maslow'u tamamen haklı çıkarmaktadır. Tezde, öncelikle nitel, açıklayıcı ve deskriptif araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca felsefi, psikolojik ve edebi alanları da içine alan geniş kapsamlı metin analizinden faydalanılarak, disiplinler arası çalışmalara katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Yazarın öz benliğini ve yaratıcılık sürecini keşfetmesine odaklanan bu çalışma, kapsam olarak edebiyat psikolojisi alanına girmektedir. Tezde, biyografik ve tarihsel yaklaşımların yanı sıra, Fitzgerald'ın öz benliğini doğumundan ölümüne kadar birbiriyle bağlantılı ele alan bütüncül bir bakış benimsenmiştir. Kendini gerçekleştirme teorisinin bütün bileşenlerini Fitzgerald'ın yaşamının istisnasız bir şekilde karşıladığı anlaşılmıştır. Çalışmanın kendini gerçekleştirme teorisinin ilk kez bir yazarın yaşamı ve edebi kariyerine uygulanması ve bu manada Türkiye'de yapılan ilk çalışma olması açısından önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present dissertation is threefold. First, to examine what makes one's entity, how personality, identities and selves come to shape. In this frame, multiple perspectives of philosophers and psychologists were presented. Second, to apply Maslow's famous theory of self-actualization to the life of the unique English writer of late twentieth-century Penelope Fitzgerald (1916-2000). Third, what it takes to become a self-actualized person, what factors and personality traits contribute to the author's self-actualized process. Given that except for Henry David Thoreau, no other writer, male or female, has been considered a self-actualized personality, Penelope Fitzgerald's life gains much more significance. Fitzgerald's life fully justifies Maslow's claim that human courage and willpower are of utmost importance in the process of self-actualization. Employing qualitative, descriptive and explorative research methods as well as textual analysis with a wide range of text-based materials ranging from philosophical, psychological to literary studies, the study aims to contribute to interdisciplinary studies. The exploration of the self of the writer as well as her creative process makes this a study of psychology of literature. With the employment of humanistic psychology, the dissertation adopts biographical and historical approaches as well as a holistic approach considering Penelope Fitzgerald's self as a whole interconnected entity from birth to death. The dissertation is the first of its kind in two ways. Firstly, the application of self-actualization theory to the author's life and career is carried out for the first time. Secondly, it is the first study in Turkey to examine Penelope Fitzgerald's life and career employing the theory in question.