Kadın öğretmen sorunları (Kayseri il örneği)
Problem's of women teachers (Case of Kayseri city)
  1. Tez No: 716829
  2. Yazar: GİZEM SILA UZUNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Öğretmen, Kadın Öğretmen Sorunları, Republic, Teacher, Female Teacher Problem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kadın, Tanzimat Fermanı, I. Meşrutiyet ve II. Meşrutiyet'in oluşturduğu kısmen özgür ortam içerisinde toplumda söz sahibi olma imkânını bulmaya başlamıştır. Özellikle de II. Meşrutiyet döneminde kızların eğitimine daha çok önem verilmiş, kızlar için ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde okullar olmasına rağmen bir üniversitenin olmaması İnas Darülfununu'nun çıkışına ortam hazırlamıştır. İlk başlarda pedagoji, ev bilgileri, sağlık ve tabiat gibi konularda serbest dersler verilmeye başlanmış sonrasında artan kadın öğretmen ihtiyacı ve yüksek tahsil görmek isteyen kızların sayısındaki artışla İnas Darülfünunu eğitim süresi üç yıl olan bir okul olarak öğrenci yetiştirmeye başlamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan reformlar sayesinde kadın eğitimi gelişmeye başlamıştır. 1922-23 yıllarında karma eğitimin başarısı çeşitli düzeydeki okulların arttırılması, özellikle yeni harflerin kabulü, millet mekteplerindeki okuma seferberliği, Türk kadınının fikren değişmesine ve çeşitli mesleklere giren kadınlarımızın çoğalmasına ve dolayısıyla Türk kadının kendisine güvenin artmasına sebep olmuştur. Maarif kongresine de kadın öğretmenlerin davet edilmesi, onların eğitim öğretim sorunları ile ilgili görüşlerinin alınması da çok anlamlıdır. Cumhuriyet Dönemi Osmanlı'dan farklı olarak eğitim planlamasında milli şuur geliştirme, kendine güven, girişimcilik, kendi iç dinamiklerimize uygun olarak eğitim programlarının tasarlanması gibi konularda dikkat çekmektedir. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne gelindiğinde kadın öğretmen sorunları dünden bugüne güncelliğini korumaktadır. Hasan Ali Yücel'in Milli Eğitim Bakanı olduğu yıllarda açtığı Köy Enstitüleri kadınlara birey olmayı, sorumluluk almayı, haklarını aramayı öğretmiştir. Köy enstitülerinden mezun olan kadınlar gittiği köylerin öğretmeni, terzisi, ebesi, doktoru ve çiftçisi olmuşlardır. Okuttukları kız öğrencilere rol model olan bu öğretmenler kadının ailede ve toplumda değerli olduğu fikrini aşılamışlardır. Günümüzde ise; kadın öğretmenlerin sorunları, öğretmenlik mesleğini neden tercih ettikleri, öğretmenliğin kadın öğretmenler tarafından bir kadın mesleği olarak görülüp görülmediği; kadın öğretmenlerin çalıştıkları kurumda kurum çalışanlarıyla kadın olmalarından dolayı sorun yaşayıp yaşamadıkları, öğrencilerle sorun yaşayıp yaşamadıkları, velilerle sorun yaşayıp yaşamadıkları, mesleki kariyerlerinde sorun yaşayıp yaşamadıkları, aile içerisinde sorun yaşayıp yaşamadıkları, aile içerisindeki görev ve sorumlulukları nedeniyle mesleklerinde sorun yaşayıp yaşamadıkları, çevrelerindeki insanlarla ilişkilerinde sorun yaşayıp yaşamadıkları ve kadın öğretmenlerin bu sorunlara getirebilecekleri çözüm önerileri üzerine odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Women, began to have a say among society by the free zone of Tanzimat Fermanı, I. Constitutional Monarchy and II. In the partially free environment created by the Constitutional Monarchy. Especially II. During the Second Constitutional Era, more emphasis was placed on the education of girls, and although there were primary, secondary and high schools for girls, the absence of a university paved the way for the emergence of İnas Darülfunun. At first, free courses were given on subjects such as pedagogy, home information, health and nature, and then, with the increasing need for female teachers and the increase in the number of girls who want to go to higher education, İnas Darülfünun begin training students in three-years education period. Thanks to the initial reforms of the Republic, women's education level enlarged. The success of co-education in 1922-123 was the increase of schools number at various levels, especially the acceptance of new letters, the reading campaign at national schools, the change of Turkish women thoughts, women entering various professions, and thus the increase in self-confidence of Turkish women. It is also meaningful inviting female teachers for Education Congress and to get their views about educating problems. Unlike the Ottoman Empire, the Republican era draws attention to issues such as developing national consciousness, self-confidence, entrepreneurship, and designing education programs in accordance with our own internal dynamics in education planning. From the foundation of the Republic to the present, the problems of women teachers continouing from yesterday up today. When Hasan Ali Yücel was the Minister of National Education, the village institutes established, to take responsibility and to seek their rights. Graduated women from village institutes became teachers, tailors, midwives, doctors and farmers of the villages. Those teachers, became role models for all female students they educated, instilled the idea that women are valuable among family and society. Today,problems of female teachers includes the reasons of preferences of this job, the thougts of educating duty belongs to women; on the other hand female mobings at work because of being women, having probems with students and parents, maybe having own family problems. The study focused on problems about being women teacher and aims to find out suggestions and solutions for those.