Sanat terapisi uygulamasının özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin okuma ve yazma performansına etkisi
The effect of art therapy on the reading and writing performance of students with special learning disabilities
- Tez No: 716887
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YEKTAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Psikoloji, Neurology, Psychiatry, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Özel öğrenme güçlüğü, sanat terapi, öğrenme, beyin, nörobilim, eğitim, eğitici, Special learning disability, art therapy, learning, brain, neuroscience, education, educator
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Özel Öğrenme Güçlüğü tanısı almış bireylere uygulanan sanat terapi temelli resim terapi uygulamasının Özel Öğrenme Güçlüğündeki akademik Türkçe ve Matematik alanında okuma-yazma üzerinde olan etkililiğini incelemektir. Araştırmada, amaçlı örneklem seçimi yapılmıştır, araştırma, nicel bir araştırmadır. Bu bağlamda araştırmaya İlköğretim 1-2-3 ve 4. Sınıfa giden Özel Öğrenme Güçlüğü tanılı Rehabilitasyon Merkezi'nde destek eğitim gören öğrenciler katılmıştır. Deney grubuna dahil edilen 30 Özel Öğrenme Güçlüğü tanılı öğrenciye sanat terapi seansları uygulaması öncesi ön test ÖÖG Batarya uygulaması yapılmış ve 8 seans süren sanat terapisi uygulaması sonrasında son test ÖÖG Batarya uygulaması yapılmıştır. Kontrol grubuna dahil edilen 30 Özel Öğrenme Güçlüğü tanılı öğrenciler sanat terapi seanslarına dahil edilmemiş fakat aynı süreyle ön test ve son test ÖÖG Batarya uygulanmıştır. Her iki grup da bu süre içinde Özel Öğrenme Güçlüğü destek eğitimi programında eğitim görmeye devam etmiştir. Araştırma, veri toplama aracı olarak, ÖÖG Batarya içermektedir. Elde edilen verilerin bilgisayar üzerinde girdisi yapılmış, uygun veri analiz programı olan SPSS 22 kullanılarak analiz edilmiştir. Edinilen bulgular sonucunda, Sanat Terapisi Programının Özel Öğrenme Güçlüğü tanılı bireylerin akademik başarı düzeylerine yönelik olumlu değişimler oluşturduğu görülmüştür. Araştırma sonucuna ilişkin sanat terapisti ve Özel Öğrenme Güçlüğü eğitimcileri, ÖÖG tanısı olan öğrencilere Sanat Terapisi programı uygulanabilir, resim yöntemiyle de Sanat Terapisi programları geliştirilebilir olarak düşünmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effectiveness of art therapy applied to students with Special Learning Disability on literacy in academic Turkish and Mathematics in Special Learning Disability. The research is a quantitative research. Sample selection is purposive. Students with a Special Learning Disability who were studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grades of primary education participated in the research. These students are studying in the rehabilitation center. It consists of 30 students in the experimental group and 30 students in the control group, a total of 60 students. Before the art therapy application, a pre-test and post-test were applied to the students after the art therapy application. they were simultaneously educated for specific learning difficulties. the control group is not included in the art therapy application. The data collection tool of the research is the special learning disability battery. The obtained data were analyzed with the use of SPSS 22 program on the computer. As a result of the findings, it was seen that the Art Therapy Program created positive changes in the academic achievement levels of individuals diagnosed with Special Learning Disability. Educators and therapists thought that Art Therapy program could be applied to students with SLD, and Art Therapy programs could be developed with painting method.