A study on the dosimetric properties of polycarboxylate cement used in dental treatments
Diş tedavilerinde kullanılan polikarboksilat sementin dozimetrik özellikleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 716908
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TOKTAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termolüminesans, Dozimetrik Özellikleri, Çinko Polikarboksilat, Thermoluminescence, Dosimetry Properties, Zinc Polycarboxylate
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Çinko Polikarboksilat çimento, diş yapısına gerçek yapıştırıcı görevi gösteren birkaç diş materyalinden biridir. Toz esas olarak çinko oksittir ve sıvı, poliakrilik asit veya bu asidin bir kopolimeridir. Bu çalışmada, Çinko Polikarboksilat çimentonun termolüminesans (TL) yöntemi kullanılarak dozimetrik özellikleri araştırılmış ve iyi bir dozimetre olarak kullanımının etkinliği belirlenmiştir. Sonuç olarak, numune 140 ℃, 220 ℃ ve 330 ℃ civarında bulunan üç ana termolüminesans tepe noktaları ile net bir TL ışıma eğrisine sahiptir. 144 Gy ile 2.3 kGy arasında iyi bir lineer doz yanıtına ve sekiz ölçüm döngüsü ile iyi tekrarlanabilirliğe sahiptir..
Özet (Çeviri)
Zinc Polycarboxylate cement is one of the few dental materials that demonstrate true adhesion to tooth structure. The powder is primarily zinc oxide, and the liquid is polyacrylic acid or a copolymer of that acid. In this study, the dosimetry properties of Zinc Polycarboxylate cement using thermoluminescence (TL) were investigated and determined the effectiveness of its use as a good dosimeter. As a result, the sample shows a good TL properties with three main peaks found around 140 ℃, 220 ℃ and 330 ℃. It has a wide linear dose response between 144 𝐺𝑦 and 2.3 𝐾𝐺𝑦 and good reusability with eight cycles of measurement.