Baytaratu'l Vâzıh'ta hâl ekleri
Suffixes in Baytaratu'l Vâzih
  1. Tez No: 716925
  2. Yazar: ASLIHAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU SEMA ERTANE BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Memlûk Kıpçak Türkçesi, Baytaratu'l Vâzıh, hâl ekleri, hâl eklerinin ses yapısı, kullanılışı, işlevleri, Mamluk Kipchak Turkish, Baytaratu'l Vazih, case suffixes, phonetic structure, usage, functions of case suffixes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Memlûk Kıpçak Türkçesi dönemi eserleri Türk dili tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu dönem eserlerinden olan Baytaratu'l Vâzıh ise üzerinde çok fazla dil incelemesi yapılmayan önemli bir eserdir. Araştırmada, Baytaratu'l Vâzıh'ta isim çekim eklerinden hâl ekleri bütün yönleriyle incelenmiş ve hâl eklerinin öğretimdeki yerine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır.“Önsöz”,“Giriş”,“İnceleme”,“Sonuç”ve“Kaynakça”. Çalışmanın“Önsöz”ünde hâl ekleri ve çalışmanın amacına ilişkin bilgiler verilmiştir.“Giriş”bölümünde Baytaratu'l Vâzıh, hâl ekleri ve hâl eklerinin araştırmacılar tarafından dönemlere göre nasıl tasnif edildiğine dair bilgilere; ayrıca hâl eklerinin öğretimdeki yerine yer verilmiştir.“İnceleme”bölümünde Baytaratu'l Vâzıh'taki hâl ekleri, bunların ses yapısı, kullanılışı ve işlevleri günümüz Türkçesine çevrilerek incelenmiştir. Çalışmanın“Sonuç”bölümünde elde edilen bulgulara yer verilmiştir.“Kaynakça”bölümünde ise faydalandığımız kaynaklar sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Works of Mamluk Kipchak Turkish period are of great importance in terms of Turkish language history. Baytaratu'l Vazih, one of the works of this period, is an important work that has not been studied much in language. In the research, in the work named Baytaratu'l Vâzih, case suffixes from noun inflectional suffixes were examined in all aspects and information about the place of case suffixes in teaching was given. The study consists of five parts:“Preface”,“Introduction”,“Review”,“Conclusion”and“Bibliography”. In the preface part of the study, information about the function of the suffix and the purpose of the study is given. In the introduction, information on how the Baytaratu'l Vâzih work, case suffixes and case suffixes are examined and classified by the researchers according to the periods, as well as information on the place of the case suffixes in teaching are given. In the“Analysis”section, case suffixes in Baytaratu'l Vazih, their phonetic structure, usage and functions were translated into today's Turkish and examined. In the“Conclusion”, the findings we obtained are included. In the last part of the study, the sources we used are listed.