COVID-19 sürecinde kilit denetim konuları kapsamında açıklanan denetim prosedürlerinin denetçi raporları üzerinden değerlendirilmesi
Evaluation of auditor's reports of the audit procedures disclosed within the scope of key audit matters in terms of COVID-19 pandemic
- Tez No: 717025
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MELİH BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Kilit Denetim Konuları, Muhasebe Denetimi, Independent Audit, Key Audit Issues, Accounting Audit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmada BİST imalat sektörüne kayıtlı bulunan GIDA, İÇECEK VE TÜTÜN şirketlerinin 2020 yılı (Pandemi) finansal tabloları için yayımlanan bağımsız denetçi raporlarındaki Kilit Denetim Konuları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Bağımsız denetçi raporlarında açıklanan Kilit Denetim Konularına uygulanan denetim prosedürleri ve türleri içerik analizi yöntemi kullanılarak Bağımsız Denetim Standartları çerçevesinde hangi prosedürlerin ve türlerin uygulandığı araştırılmıştır. Bu araştırma Pandemi döneminde açıklanan Kilit Denetim Konularının neden önem kazandığı, denetçilerin denetim esnasında karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklar karşısında denetimde kullandıkları alternatif yöntemler ile BDS 701 Standardı kapsamında finansal tablo kullanıcıları açısından ihtiyaca uygun, ilgili, anlaşılabilir, yeterli ve şeffaf bilgi sağlayıp sağlamadığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, key audit matters in the independent auditor's reports published for the 2020 (pandemic) financial statements of nutrition, beverage and tobacco companies registered in the BIST manufacturing sector were used as data sources. The audit procedures and types applied to the key audit matters disclosed in the independent auditor's reports were analyzed by content analysis method, which procedures and types were applied within the framework of the independent auditing standards. This research has been focused on why key audit matters disclosed during the pandemic period gain importance, the difficulties faced by auditors during the audit and the alternative methods they use in auditing in the face of these difficulties and whether they provide appropriate, relevant, understandable, adequate and transparent information for financial statement users within the scope of the BDS 701 standard.