Betonlarda agrega olarak kauçuk kullanımı ve mekanik özelliklerin incelenmesi
Use of rubber as aggregate in concrete and investigation of mechanical properties
- Tez No: 717102
- Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: rubber, natural sand, crushed stone1, cement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son yıllarda katı atık, dünyadaki en önemli çevre sorunlarından biri olarak belirlenmiştir. İnsanların günlük yaşamlarında kullandıkları malzemelere bakarsanız çoğunun plastik olduğunu görebiliriz. Plastik; ucuz, kolay bulunabilen ve çok yönlü bir malzeme olduğu için insanlar tarafından tüketilen bir malzemedir. Günlük hayatımızda kullandığımız malzemelerin çoğu (su şişeleri, çantalar, ambalaj malzemeleri, ev aletleri, araç lastikleri vb.) plastikten yapılmıştır. Bu plastik malzemeler işlevlerini tamamladıktan sonra atılır. Kauçuk geri dönüştürülse de doğa tarafından kolayca yok edilen bir malzeme değildir. Bunu önlemek için önerilen yol, çimento esaslı malzemelerde katkı maddesi olarak kullanılmasıdır. Beton yaygın bir yapı malzemesidir, ancak düşük çekme mukavemeti, sünekliği, enerji emmesi, büzülmesi ve sertleşmesi nedeniyle bazı dezavantajları vardır. Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma, bu beton kusurlarının atık kauçuk kullanılarak giderilebileceğini göstermiştir. Araştırmanın amacı, kauçuk atıkları ile betonunun deformasyon özelliklerini incelemekti. Bu katkı maddesi içermeyen beton ile aynı basınç dayanımına sahip beton karışımları test edilmiştir. Kullanılmış lastikler kauçuk atıkları 0/1 fraksiyonuna ufalanmıştır. Kauçuk atık katkısının yarma dayanımı, basınç dayanımı ve elastic modülü incelenmiştir. Agregaların kauçuk atıkları ile değiştirilmesi betonun mekanik özelliklerini bozar. Kauçuk atıkları ile modifikasyon sonrası betonun basınç dayanımının azalması, kauçuk parçacıklarının kırma taş1 parçacıklarına göre daha elastik ve daha yumuşak olmasıyla açıklanmaktadır. Beton basınç dayanımının azalmasının ikinci nedeni, beton agregalarının dayanımına kıyasla ufalanmış kauçuk parçacıklarının basınç dayanımının önemli ölçüde daha düşük olmasıdır. Kauçuk katkı maddeleri ile betonun mekanik özelliklerinin bozulması, kauçuk partikülleri ve çimento matrisi arasındaki düşük yapışma ile de açıklanmaktadır. Ayni zamanda Betonda kauçuk atığı kullanılarak daha az beton elastisite modülü elde edilir, bu nedenle elastisite modülü beton basınç dayanımı ile ilgilidir ve agregaların elastik özellikleri betonun elastisite modülü üzerinde önemli etkiye sahiptir. Betona ne kadar fazla miktarda kauçuk katkı maddesi eklenirse, o kadar az elastisite modülü elde edilir. Anahtar kelemeler: kauçuk, doğal kum, kırma taş1,çimento,
Özet (Çeviri)
In recent years, solid waste has been identified as one of the most important environmental problems in the world. If you look at the materials that people use in their daily lives, we can see that most of them are plastic. Plastic; It is a material consumed by people because it is a cheap, easily available and versatile material. Most of the materials we use in our daily lives (water bottles, bags, packaging materials, household appliances, vehicle tires, etc.) are made of plastic. These plastic materials are discarded after completing their functions. Although rubber is recycled, it is not easily destroyed by nature. The recommended way to prevent this is to use it as an additive in cement-based materials. Concrete is a common building material, but it has some disadvantages due to its low tensile strength, ductility, energy absorption, shrinkage and hardening. Several recent studies have shown that these concrete defects can be removed using waste rubber. The aim of the research was to examine the deformation properties of rubber waste and concrete. Concrete mixtures with the same compressive strength as concrete without this additive were tested. Used tires rubber waste is crumbled to 0/1 fraction. Splitting strength, compressive strength and elastic modulus of rubber waste additive were investigated. Replacing aggregates with rubber wastes impairs the mechanical properties of concrete. The decrease in compressive strength of concrete after modification with rubber waste is explained by the fact that rubber particles are more elastic and softer than crushed stone1 particles. The second reason for the decrease in concrete compressive strength is that the compressive strength of crumbled rubber particles is significantly lower compared to the strength of concrete aggregates. The deterioration of the mechanical properties of concrete with rubber additives is also explained by the low adhesion between the rubber particles and the cement matrix. At the same time, less concrete modulus of elasticity is obtained by using rubber waste in concrete, therefore, the modulus of elasticity is related to the compressive strength of concrete and the elastic properties of aggregates have a significant effect on the modulus of elasticity of concrete. The more rubber additives added to the concrete, the lower the modulus of elasticity is achieved.