Investigating the mechanical and fracture properties of rubberized concretes
Lastikli betonların mekanik ve kırılma özelliklerinin incelenmesi
- Tez No: 354354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GESOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Kırılma Enerjisi, Mekanik Özellikler, Kauçuk Lastik, Concrete, Fracture energy, Mechanical properties, Tire rubber
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada lastikli betonların mekanik ve kırılma özellikleri deneysel olarak incelenmiştir. Atık lastiklerin iri ve ince taneli olanları ile iki tip beton üretildi. İri ve ince taneli lastikler sırası ile ince ve iri agrega yerine kullanıldı. Her lastik tipi % 5, 10, 15, 20, 25 ve 30 olmak üzere 6 farklı seviyede katılarak lastikli betonlar üretildi. Lastikli betonların mekanik özellikleri olarak basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, çelik-beton aderansı dayanımı, eğilme dayanımı momenti, elastisite modulü incelendi. Ayrıca, kırılma enerjisi ve karakteristik uzunluğa göre kırılma özelliği araştırıldı. Deney sonuçlarına göre lastik kullanımı betonun mekanik özelliklerini önemli derecede etkilemesinin yanı sıra kırılma özelliklerini de etkilemektedir. Beton içerisindeki lastik miktarı arttıkça basınç mukavemeti ve elastisite modulü azalmaktadır. Bununla beraber, lastik miktarı arttıkça betonun göçmesi boyunca esnekliğinin arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The mechanical and fracture properties of rubberized concretes were investigated experimentally in this study. The concretes were produced with two types, crumb rubber and tire chips, of waste scrap tire rubber. The crumb rubber and tire chips were replaced with fine and coarse aggregate, respectively. The each type of rubber was replaced with aggregate by six replacement levels of 5, 10, 15, 20, 25 and 30% in the rubberized concrete productions. The mechanical properties of the rubberized concretes investigated through compressive strength, splitting tensile strength, steel-concrete bond strength, flexural strength, and modulus of elasticity, besides the fracture properties were examined according to fracture energy and characteristic length. The results indicated that utilization of rubber significantly affected the mechanical properties of concrete as well as fracture properties. The compressive strength and modulus of elasticity of concretes decreased with increasing the rubber content. However, it was that utilization of rubber increased the ductility of concrete during compressive failure.