COVID-19 pozitif hastalarda G-MDSC benzeri alt gruplardaki fenotipik ve fonksiyonel farklılıkların araştırılması
Investigation of phenotypic and functional differences of G-MDSC-like subgroups in COVID-19 positive patients
- Tez No: 717170
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK BARBAROS ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19 immün sistem yanıtları, Miyeloid kökenli baskılayıcı hücreler, immün modülasyon, nötrofiller, T hücre yanıtları, Immune responses of COVID-19, myeloid derived suppressor cells, immune modulation, neutrophils, T cell responses
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Miyeloid hücreler, doğuştan gelen immün sistemin hücreleri olup, virüslere karşı verilen immün yanıtların başlamasında ve sonlanmasında görev alırlar. Özellikle, enfeksiyon sonrası immün regülasyonun sağlanmasında oldukça kritik rolleri olup, hemoastazın sağlanmasında görev alırlar. Efektif immün yanıtın oluşmasıyla beraber viral replikasyon kontrol edilerek, yüksek doku hasarı ve sitokin fırtınası önlenebilmektedir. Böylelikle, immünopatoloji sınırlandırılmakta ve iyi bir klinik tablo ile sonuçlanmaktadır. İlgili tez kapsamında, miyeloid kökenli baskılayıcı hücre ve alt grupları ile nötrofillerin hastalık prognozunu hangi yönde etkilediği araştırılmıştır. Çalışma Ocak 2021-Kasım 2021 tarihleri arasında COVID-19 ön tanısı almış ve PCR testi ile pozitifliği doğrulanan hem çocuk hem de erişkin bireylerin periferik kan örnekleri ile gerçekleştirilmiştir. Bu hastaların MDSC'leri ve nötrofilleri fenotipik ve fonsiyonel açıdan değerlendirilmiş olup klinik tablo ile ilişkilendirilmiştir. Sağlıklı çocuklarda özellikle erken yaş döneminde (0-13 yaş) hali hazırda G-MDSC ve E-MDSC hücre grubunun yüksek bulunması ve hastalığın akut döneminde G-MDSC hücrelerinin azalarak, E-MDSC hücrelerinin artış göstermesi ve M-MDSC düzeyinde artışın görülmemesi miyeloid hücrelerin inflamasyonu uyarıcı ve durdurucu iki yönlü çalıştığı görülmüştür. Özellikle akut dönem anti-viral yanıtlarda baskılayıcı hücre grubunun var olmasına karşın yüksek düzeylerde bulunmasının kontrollü yanıtta kritik olacağını düşündürmüştür. Erişkin bireylerde literatür ile uyumlu olarak M-MDSC artışının kötü prognoz ile ilişkili olduğu ve ağır klinik tabloya sahip bireylerde yükseldiği belirlenmiştir. M-MDSC/G-MDSC oranının ≥1 olması ve E-MDSC oranının düşük düzeylerde bulunmasının kötü prognoz için bir belirteç olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Myeloid cells represent a diverse range of innate leukocytes. They are critical players for orchestrate initiating and coordinating immune responses against viruses. These cells arise from bone marrow with inflammatory signals and circulate into the bloodstream in mature/immature form. Moreover, they play unique immuno-regulatory roles in post-infection, and are critical for restoring homeostasis. In cases where the balance of the immune system is destroyed, over or insufficient inflammation occurs in response to viruses. Effective and coordinated immune responses control viral replication and prevent the cytokine storms. As a results, this situation would limits immuno-pathology and supports fevribla clinical outcome. In this thesis, we investigated myeloid-derived suppressor cells and other myeloid cell subgroups affect on COVID-19 prognosis. Experiments were performed with peripheral blood samples from both children and adults who were prediagnosed with COVID-19 and disease was confirmed by PCR test. G-MDSC levels of these patients were evaluated phenotypically and functionally, their interactions with other myeloid cells were investigated and overall these resutls were associated with the clinical outcome. High proportion of G-MDSC and E-MDSC was observed in children diagnosed with COVID-19 (0-13 years old), and E-MDSC increased while G-MDSC decreased in acute phase of disease. There was no significant difference was observed in M-MDSC subgroup. These results indicate that MDSCs have two-sided effect on immune responses in children. Despite the presence of a suppressor cell group, especially in acute phase of anti-viral immune responses, the presence of high levels of other pro-inflammatory myeloid cell subgroups is thought to control effective immune response. Consistent with the literature, it was determined that the increasement of M-MDSC in adults diagnosted with COVID-19, is associated with a poor prognosis and these cells were increased in patients with a severe disease. It has been determined that the M-MDSC/G-MDSC ratio ≥1 and low E-MDSC ratio in adults diagnosed with COVID-19 could be a marker for poor prognosis.