Artroskopik ön çapraz bağ ameliyatında figür-4 ve 110° fleksiyon pozisyonlarında oluşturulan femoral tünellerin radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of radiological and functional results of femoral tunnels created in figure-4 and 110° flexion positions in arthroscopic anterior cruciate ligament surgery
  1. Tez No: 717453
  2. Yazar: FATİH EMRE TOPSAKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE GÜLTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, femoral tünel oluşturmapozisyonu, figür-4pozisyonu, 110° fleksiyon, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlar, Arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction, femoral tunneling position, figure-4 position, 110° flexion, radiological and functional results
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kliniğimizde ön çapraz bağ yaralanması sebebiyle opere edilen hastalarda, figür-4 ve 110° fleksiyon pozisyonlarında femoral tünel oluşturulan grupların radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2016-Aralık 2019 yılları arasında anatomik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu(ÖÇBR)uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçları retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalardan, 110° de tünel açılanlar Grup 1'e,figür-4pozisyonunda tünel açılanlar Grup 2'ye dahil edildi. Tüm hastaların yaş,cinsiyet,boy,kilo vb. demografik bilgileri kaydedildi. Postoperatif 1. günde tüm hastalara bilgisayarlıtomografi(BT) çekildi.Femoral tünel çıkışının lateral epikondile olan anterior ve süperior mesafesi, tünel pozisyonu,tünel uzunluğu,koronal tünel açısı,aksiyel tünel açısı değerleri ölçüldü [1]. Tüm hastalar postoperatif 12. ay kontrollerinde; Lysholm[2], Cincinnati[2], IKDC-SKF [2],Tampa kinezyofobi[2] ve“ÖÇB Yaralanması Sonrası Spora Dönüş Ölçeği Fonksiyonel Testi”(SDS) uygulandı[3]. Yine 12. ayda tüm hastalara Lachman testi ve Pivot Shift testi uygulandı. Bulgular: İncelenen parametrelerden,femoral tünel çıkışının lateral epikondile olan anterior mesafesi ve aksiyel tünel açısı Grup 1'de Grup 2'ye oranla daha fazla olduğu izlenmiştir. Femoral tünel çıkışının lateral epikondile olan süperior mesafesi,tünel uzunluğu,koronal tünel açısı ve femoral tünel pozisyonu (% derin–sığ, %yüksek–düşük) Grup 2'de istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca Cincinnati skorlamasının da Grup 2'de anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Gerek radyolojik ve fonksiyonel sonuçlardaki üstünlüğü, gerekse cerrahi sırasında sağladığı uygulama kolaylığından dolayı, ÖÇBR'de femoral tünel oluştururken figür-4pozisyonunundaha kullanışlı ve kolay uygulanabilir bir pozisyon olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective:In this study, it was aimed to compare the radiological and functional results of the two groups in which femoral tunnels were created in figure-4 and 110° flexion positions in patients who were operated for anterior cruciate ligament injury in our clinic. Material and Method: The clinical and radiological results of patients who underwent anatomic anterior cruciate ligament reconstruction (ACLR) between January 2016 and December 2019 were retrospectively reviewed. The patientswho were applied femoral tunnel at 110° were included in Group 1 and the patients in figure-4 position were included in Group 2. Demographic information such as age, gender, height and weight of all patients were recorded. Computed tomography (CT) was performed on all patients on the 1st postoperative day. The anterior and superior distance of the femoral tunnel exit to the lateral epicondyle, tunnel position, tunnel length, coronal tunnel angle, and axial tunnel angle values were measured [1]. All patients were evaluated usingthe functional tests of Lysholm[2], Cincinnati[2], IKDC-SKF [2], Tampa kinesiophobia[2] and“Return to Sports After ACL Injury”(ACL-RSI)at their postoperative 12-month follow-up[3]. Also at 12-month follow up, Lachmanand Pivot Shift tests were applied to all patients. Results:Among the parameters examined, it was observed that the anterior distance of the femoral tunnel exit to the lateral epicondyle and the axial tunnel angle were higher in Group 1 than in Group 2. The superior distance of the femoral tunnel exit to the lateral epicondyle, tunnel length, coronal tunnel angle and femoral tunnel position (% deep–shallow, % high–low) were found to be higher in Group 2. In addition, Cincinnati scoring was found to be significantly higher in Group 2. Conclusion:We believe that the figure-4 position is a more useful and easily applicable position when creating a femoral tunnel in ACL reconstruction due to its superiority in radiological and functional results and the ease of the application.