Sağlık kurumlarında inovasyon: Dijital e-sağlık uygulamalarının sağlık çalışanlarının performası üzerine etkisi
Innovation in health institutions: The effect of digital e-health applications on the performance of healthcare professionals
  1. Tez No: 717528
  2. Yazar: SEDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHU KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Dijital E-Sağlık, Sağlık Kurumlarında Performans, İnnovation, Digital E-Health, Performance In Health Instıtutıons
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı sağlık kurumlarında inovasyon çerçevesinde geliştirilen dijital esağlık uygulamalarının sağlık çalışanlarının performansı üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlamaktadır. Sağlık çalışanlarının geliştirilen uygulamalardan memnun olup olmadığı, kullanım sıklığı ve çalışanlar açısından bilinirliği, inovasyon ve dijital e-sağlık uygulamalarının çalışan performansı açısından avantaj ve dezavantajları gibi konuları saptamaktadır. Bu bağlamda dijital e-sağlık uygulamalarının performanslarına yönelik hazırlanan sorulara cevap aranmaktadır. Çalışmada, dijital e-sağlık uygulamalarının sağlık kurumlarında çalışan personel tarafından genel olarak olumlu değerlendirildiği saptanmıştır. Bunun yanında dijital e-sağlık uygulamalarının avantajı; Sağlık çalışanlarının zamandan tasarruf etmesi, hız kazanması, bilgilere daha kolay ulaşma, evrak yükünün azalması gibi avantajların çalışma performanslarının arttığı gibi sonuçlar elde edilmiştir. Dijital e-sağlık uygulamalarının dezavantajı; altyapısının zayıf olması, güvenlik açıklarının bulunması, mahremiyet konusunda yeterli önlemlerin alınmaması, maliyetli olması, teknolojik cihaz kullanmayı bilmeyenler, yaşlılar veya teknolojiyle arası iyi olmayanlar için karmaşık ve zor olması, yavaş olması, bazen donması ve hata vermesi, internet kesintisi, sistemin çökmesi, güncellenme nedeni ile vakit kaybının olması, entegrasyon olmaması, işlem süreç ve prosedür uzunluğu, uyarı-denetleme ve kontrol mekanizması eksikliği, ve elektronik sistemlere geçilmesine rağmen hala kağıt israfının üst seviyelerde olmasıdır. Dolayısıyla bu gibi dezavantajların çalışma performanslarını azalttığı gibi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the effect of digital e-health applications developed within the framework of innovation in healthcare institutions on the performance of healthcare professionals. It determines issues such as whether healthcare professionals are satisfied with the applications developed, frequency of use and awareness of employees, advantages and disadvantages of innovation and digital e-health applications in terms of employee performance. In this context, answers are sought for the questions prepared about the performance of digital e-health applications. In the study, it was determined that digital e-health applications were evaluated positively by the personnel working in health institutions. In addition, the advantage of digital e-health applications; Advantages such as saving time, gaining speed, accessing information more easily, and reducing the burden of paperwork for healthcare professionals increased their working performance. The disadvantage of digital e-health applications; weak infrastructure, security vulnerabilities, not taking adequate precautions regarding privacy, costly, complex and difficult for those who do not know how to use technological devices, the elderly or those who are not good with technology, slow, sometimes freezing and error, internet interruption, system crash, updating due to loss of time, lack of integration, length of transaction process and procedure, lack of warning-supervision and control mechanism, and paper waste is still at high levels despite the transition to electronic systems. Therefore, results have been obtained such that such disadvantages reduce working performance.