Üniversite öğrencilerinin programatik reklama ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination of university students' attitudes regarding programatic advertising
- Tez No: 717559
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE GÜLAY ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklamcılık, dijital reklamcılık, programatik reklamcılık, Advertising, digital advertising, programmatic advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Reklamcılık gelişen ve küreselleşen dünyada her geçen gün daha büyük değer kazanmaktadır. Geniş kitleleri, son derece hızlı biçimde etkileme kabiliyetiyle reklamcılık, günümüz toplumlarının günlük hayatlarını etkileyen en önemli faaliyetlerinden biri konumuna gelmiştir. Tüketicinin ilgisini çekmek, tüketicide merak uyandırmak ve tüketiciyi satın alma eylemine yönlendirmek için kullanılan reklamlar, içerisinde bulunduğumuz iletişim çağının vazgeçilmez unsurlarıdır. Günümüzde toplumun en aktif gruplarından biri olarak nitelendirilebilecek üniversite öğrencilerinin, iletişim teknolojilerini kullanma biçimleri ve sıklıkları göz önüne alındığında, reklam faaliyetlerinden en fazla etkilenecek gruplardan biri olmaları beklenmektedir. Doğdukları yıllarda teknolojik gelişmelerin büyük bir hızla artmasının da etkisiyle, bugünün üniversite öğrencileri, iletişim çağının içine doğmuştur denilebilir. Sadece yaşları itibariyle değil, aynı zamanda içerisinde bulundukları etkileşime fazlasıyla açık üniversite ortamının da etkisiyle reklam faaliyetlerinin hedefi haline gelmektedirler. Reklamların satın alınma süreçlerinin gerçek kişiler arasında değil, makineler ve bu makinelere bağlı sistemler arasında gerçekleşen bir faaliyete dönüşmesine programatik reklamcılık denilmektedir. Programatik reklamcılık, dijital reklamcılığın yükselen değerlerinden biridir. Bunun başlıca sebebi, programatik reklam altyapısının, reklam verenlerin ellerindeki verileri daha verimli kullanmalarını sağlayan bir ortam oluşturmasıdır. Böylelikle özellikleri belirlenmiş bir hedef kitleye ulaşmak çok daha hızlı ve etkili biçimde mümkün hale gelmektedir. Bu çalışmada, programatik reklamların üniversite öğrencileri tarafından nasıl algılandığına ve üniversite öğrencilerinin programatik reklamlara karşın tutumlarına yönelik kantitatif araştırma yöntemlerinden olan online anket çalışması yürütülmüştür. Çalışma Türkiye'de devlet ve özel/vakıf üniversitelerinde aktif olarak öğrenim gören 18 yaş üzerindeki 428 üniversite öğrencisi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu sayede üniversite öğrencilerinin programatik reklama dair tutumları ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre; üniversite öğrencilerinin programatik reklamlara yönelik tutum özelliklerinin çoğunlukla olumlu yönde olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Üniversite öğrencilerinin alışveriş alışkanlığının oluşmasında en çok programatik reklamların etkili olduğu ve üniversite öğrencilerinin programatik reklamlara yönelik tutumlarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Advertising is gaining more value every day in the developing and globalizing world. Advertising has become one of the most important activities affecting the daily lives of today's societies with its ability to influence large audiences very quickly. Advertisements used to attract the attention of the consumer, to arouse curiosity in the consumer and to direct the consumer to the purchasing action are indispensable elements of the communication age we are in. University students, who can be considered as one of the most active groups of the society today, are expected to be one of the groups that will be most affected by advertising activities, given the way they use communication technologies and their frequency. It can be said that today's university students were born into the age of communication, with the effect of the rapid increase in technological developments in the years they were born. Not only because of their age, but also because of the university environment, which is very open to interaction, they become the target of advertising activities. Programmatic advertising is the transformation of the purchasing process of advertisements into an activity that takes place between machines and systems connected to these machines, not between real persons. Programmatic advertising is one of the rising values of digital advertising. The main reason for this is that the programmatic advertising infrastructure creates an environment that enables advertisers to use their data more efficiently. Thus, it becomes possible to reach a target audience whose characteristics are determined much faster and more effectively. In this study, an online survey, which is one of the quantitative research methods, was conducted on how programmatic advertisements are perceived by university students and university students' attitudes towards programmatic advertisements. The study was carried out on 428 university students over the age of 18 who are actively studying at state and private/foundation universities in Turkey. In this way, the attitudes of university students towards programmatic advertising were tried to be measured. According to the research findings; It was concluded that university students' attitudes towards programmatic advertisements were mostly positive. It has been concluded that programmatic advertisements are the most effective in the formation of shopping habits of university students.