İnovasyon stratejilerinin firma performansına etkisi:Otomotiv sektöründe bir araştırma
The impact of innovation strategies on company performance(A research on companies producing in automotive sector)
  1. Tez No: 717591
  2. Yazar: ESRA OFLAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET BURCU ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnovasyon, İnovasyon Stratejileri, Firma Performansı, innovation, innovation strategy, company performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Firmaların devamlılıklarını sürdürebilmeleri, pazarda rekabet etmelerini ve kar sağlayıp düşük maliyet ile faaliyetlerini sürdürmeleri için inovasyona ve inovasyon stratejilerine ihtiyaç duymaktadırlar. Literatüre baktığımızda inovasyon stratejileri, Agresif İnovasyon Stratejisi, analizci inovasyon stratejisi, savunmacı inovasyon stratejisi, fütürist inovasyon stratejisi, proaktif inovasyon stratejisi ve risk odaklı inovasyon stratejisi olarak altı grupta incelenmiştir. Tez çalışmamda bu altı başlık detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Firma performansı ile inovasyon arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak amacıyla birçok çalışma yapılmıştır. Bu araştırmanın amacı ise firma performansı ile inovasyon stratejilerinin belirlenen sektör bazlı olarak nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İnovasyon kavramı, İkinci bölümde Firma performansı kavramı ve üçüncü bölümde ise inovasyon stratejilerinin firma performansına etkisi ile ilgili yapılan çalışmaya yer verilmiştir. Tez çalışmamda İnovasyon stratejilerinin firma performansına etkisini saptamak amacıyla Marmara bölgesinde faaliyet gösteren otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektöründe faaliyette bulunan 223 firmanın üst düzey yöneticilerinden alınan anket verileri kullanılmıştır. Anket ile firmaların inovasyon bilgi düzeylerine yönelik ölçümler yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda SPPS 20.00 ve SmartPLS 3 programları kullanılarak faktör analizi ve path analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucuna göre inovasyon stratejilerinin firma performansına anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Firms need innovation and innovation strategies in order to compete in the market,and maintain their continuity, and their activities with low cost and profit. When we look at the literature, innovation strategies are examined in six groups as aggressive innovation strategy, analytical innovation strategy, defensive innovation strategy, futuristic innovation strategy, proactive innovation strategy and risk-oriented innovation strategy. In my thesis, these six groups are defined in detail. Many studies have been conducted to investigate whether there is a relationship between firm performance and innovation. The purpose of this research is to reveal how firm performance and innovation strategies affect the specific sector. The study consists of three parts. It includes the concept of innovation in the first part, the concept of firm performance in the second part, and the study on the effect of innovation strategies on firm performance in the third part. Questionnaire data obtained from the senior managers of 223 companies operating in the automotive and automotive supply industry sectors in the Marmara region were used in order to determine the effect of innovation strategies on firm performance in my thesis. With the questionnaire, measurements were made regarding the innovation knowledge levels of the firms. Factor analysis and regression analysis were performed using SPSS 20.00 and SmartPLS 3 programs in accordance with the data obtained. According to the results of this analysis, it has been determined that innovation strategies have a significant effect on firm performance.