Okul yöneticilerinin duygusal zekâ düzeyinin onların işkolik düzeyine etkisi
The effect of school administrators emotional intelligence level on their workaholism
  1. Tez No: 717758
  2. Yazar: HALİL DAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR MAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Duygusal zekâ, İşkoliklik, Administrator, Emotional intelligence, Workaholics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, okul yöneticilerinin duygusal zekâ ve işkoliklik düzeyinin belirlenmesi ile duygusal zekâ ve işkoliklik düzeyi arasında bir ilişkinin var olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultuda, ilk olarak duygusal zekâ ve işkoliklik kavramları ayrı ayrı ele alınmış, ayrıca iki temel kavram arasındaki ilişki teorik açıdan incelenmiştir. Araştırmanın evrenini, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler ve Güngören ilçelerindeki devlet okullarında ve özel okullarda görev yapan okul müdürü ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklemi ise Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler ve Güngören ilçelerinde görevini sürdüren 610 okul yöneticisi olup, katılımcılar basit tesadüfi örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırma verileri“Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği”ve“DUWAS-TR İşkoliklik Ölçeği”ile bazı sosyo demografik bilgileri de içeren bir anket formu hazırlanarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılarak, öncelikle tanımlayıcı istatistikler yardımıyla çalışma grubunun genel profili oluşturulmuş; sonrasında ikili kıyaslamalarda Mann Whitney-U, ikiden fazla grup kıyaslamalarında ise Kruskal Wallis-H testinden yararlanılmıştır. Okul yöneticilerinin duygusal zekâ ve işkoliklik düzeyleri arasındaki ilişki kolerasyon analizi yardımı ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin duygusal zekâ düzeyi ile işkoliklik düzeyi arasında düşük seviyede pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Kısacası, okul yöneticilerinin duygusal zekâ düzeyinde meydana gelen artış karşısında işkoliklik düzeyi de artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine whether there is a relationship between emotional intelligence and workaholism level of school administrators and emotional intelligence and workaholism. For this purpose, firstly, the concepts of emotional intelligence and workaholism were discussed separately, and the relationship between the two basic concepts was examined theoretically. The universe of the research consists of school principals and assistant principals working in public and private schools in Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler and Güngören districts affiliated to the Istanbul Provincial Directorate of National Education. The sample of this research is 610 school administrators working in Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler and Güngören districts and the participants were selected by simple random sampling method. The research data were obtained by preparing a questionnaire including the“Schutte Emotional Intelligence Scale”and the“DUWAS-TR Workaholism Scale”and some socio-demographic information. Using the SPSS 25.0 package program in the analysis of the data, first of all, a general profile of the study group was created with the help of descriptive statistics; Afterwards, Mann Whitney-U test was used in pairwise comparisons and Kruskal Wallis-H test was used in comparisons of more than two groups. The relationship between school administrators' emotional intelligence and workaholism levels was examined with the help of correlation analysis. According to the results of the research, it was determined that there is a low level of positive relationship between the emotional intelligence level of school administrators and the level of workaholism. In short, in the face of the increase in the emotional intelligence level of school administrators, the level of workaholism also increases.