Azerbaycan Türkçesi ve Arapça cümle yapılarının karşılaştırılması
Comparison of sentence structures Azerbaijani and Arabic
  1. Tez No: 717844
  2. Yazar: FARİDA AHMADOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Azerbaycan Türkçesi, Arapça, Dilbilim, Cümle Yapısı, Cümle Çeşitleri, Arabic Language and Literature, Azerbaijani, Arabic, Sentence Structure, Sentence Types
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada“Azerbaycan Türkçesi ve Arapça Cümle Yapılarının Karşılaştırılması”ele alınmıştır. Azerbaycan Türkçesinde bulunup ve Arapça'da bulunmayan, Arapça'da bulunup Azerbaycan Türkçesinde bulunmayan cümle yapıları ile her iki dilde ortak olan cümle yapıları karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Azerbaycan Türkçesinde ve Arapça'da cümle yapılarının karşılaştırılmalı olarak ele alındığı bu çalışma bir giriş ile üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Azerbaycan Türkçesinin ve Arapçanın tarihiyle ilgili kısa bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Azerbaycan Türkçesinde cümlenin tanımı, cümle çeşitleri ve yapıları incelenmiştir. İkinci bölümde Arapça'da cümlenin tanımı, cümle çeşitleri ve yapıları incelenmiştir. Üçüncü bölümde Azerbaycan Türkçesindeki cümle yapıları ile Arapçadaki cümle yapıları karşılaştırılmalı olarak ele alınıp incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Azerbaycan Türkçesindeki ve Arapçadaki cümle yapılarının karşılaştırılmasından elde edilen benzerlikler ve farklılıklar tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this working“Comparison of Sentence Structures Azerbaijani and Arabic”is discussed. Sentence structures in Azerbaijani and not in Arabic, found in Arabic but not in Azerbaijani and sentence structures common in both languages have been examined comparatively. This working, which deals with the comparison of sentence structures in Azerbaijani and Arabic, consists of an introduction, three chapters and conclusions. In the introduction, brief information about the history of Azerbaijan and the Arabic language is given. In the first chapter, the definition of the Azerbaijani sentence, sentence types and structures are examined. In the second chapter, the definition of the Arabic sentence, sentence types and structures are examined. In the third chapter, sentence structures in Azerbaijani and sentence structures in Arabic are discussed and examined comparatively. In the conclusion part, the similarities and differences obtained from the comparison of sentence structures in Azerbaijani language and Arabic were determined.