Yüksek plastisiteli kilin uçucu kül ve Nano-SiO2 ile stabilizasyonu
Stabili̇zation of high plasticity clay with fly ash and Nano-SiO2
  1. Tez No: 717899
  2. Yazar: HÜSEYİN MERT TOPÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDEVS UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin stabilizasyonu, yüksek plastisiteli kil, konsolidasyon, Nano-SiO2, uçucu kül
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek plastisiteli kil zeminin stabilizasyonu için uçucu kül ve Nano-SiO2 kullanılmıştır. Uçucu kül ve uçucu kül ile Nano-SiO2 karışımının stabilizasyon etkileri deneysel olarak araştırılmış ve karşılaştırılmıştır. Farklı yüzdelerde uçucu kül (%10, %20, %30 ve %40) ve Nano-SiO2 (%1 ve %1.5) içeren zemin numuneleri üzerinde Atterberg limitleri, kompaksiyon, konsolidasyon ve şişme parametrelerinin belirlenmesine yönelik deneysel çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek için XRF (X-Ray Floresan), XRD (X-Ray Difraction), SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) ve lazer kırınım testleri yapılmıştır. Test sonuçları uçucu kül ve az miktarda Nano-SiO2 içeren uçucu külün, yüksek plastisiteli kil zeminin araştırılan mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesine katkıda bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, fly ash and Nano-SiO2, were used for stabilization of high plasticity clay soil. The stabilization effects of fly ash, the mixture of fly ash and Nano-SiO2 were investigated and compared experimentally. Experimental studies to find out Atterberg limits, compaction, consolidation and swelling parameters were carried out on the soil samples with different percentages of fly ash (%10, %20, %30 and %40) and Nano-SiO2 (%1 and %1.5). Furthermore, XRF (X-Ray Fluorescence), XRD (X-Ray Diffraction), SEM (Scanning Electron Microscopy), and laser diffraction tests were performed to determine the physical and chemical properties of the materials. The results of the tests showed that fly ash and fly ash with small amounts of Nano-SiO2 contribute to the improvement of the investigated engineering properties of high plasticity clay soil. Keyworlds: Soil stabilization, high plasticity clay, consolidation, Nano-SiO2, fly ash