Alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinin yaşadığı problemler: Kırıkkale ili örneği
The problems of primary teachers who changed their professional field: Sample of Kırıkkale
  1. Tez No: 717900
  2. Yazar: KÜRŞAT ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alan Değişikliği, Yan Alan, Eğitim-Öğretim
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı, alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinin yaşadığı sorunların incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinin mesleki yeterlikleri, alan bilgileri, meslektaşları ile yaşadıkları problemler ve bu problemlerin süreç içerisindeki değişimi araştırılmıştır. Araştırmada nitel Araştırma türlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Uygulanan görüşme formu iki alan uzmanından görüş alınarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Görüşme formu 11 sorudan oluşmaktadır. Araştırma kapsamında Kırıkkale merkez ve ilçelerinde görev yapan sınıf öğretmenliği mezunu olup sonradan çeşitli alan öğretmenliklerine geçiş yapan otuz öğretmen ile online ve yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak alan değişikliği yapan sınıf öğretmenlerinin alan değiştirme nedenleri arasında öncelikle daha kolay tayin olabilme, norm fazlası kalma durumundan kurtulma, mesleki kolaylık ve son olarak da üniversite giriş sınavları sırasında çeşitli nedenlerle ilgi duyduğu alana yerleşememe sonucunda alan değişikliğini bir fırsat olarak görme gelmektedir. Katılımcı öğretmenler genelde alan değişikliği yaptıkları ilk yıllarda önyargı ile karşılaştıklarını ancak bu durumun ilerleyen yıllarda mesleki tecrübe ve kendini geliştirme çabaları ile ortadan kalktığını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin tamamına yakını mesleki yeterlilik durumlarına ilişkin olumlu ifadeler kullanmışlardır. Ancak öğretmenlerin büyük oranda eksikliklerinin de farkında oldukları halde kendini geliştirme anlamında çok çeşitli aktivite ve etkinlikleri talep etmedikleri sonuçları ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak sınıf öğretmenlerinin tayin şartlarının iyileştirilmesi, öğretmen yetiştirme uygulamalarının çağın gereklerine uygun ve Milli Eğitim Bakanlığının niteliksel ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak şekilde planlanması ve uygulanması, Milli Eğitim Bakanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu arasında arz talep dengesi gözetilerek öğretmenlerin istihdam edilmesinin sağlanması ve alan değiştiren öğretmenlerin mesleki gelişimleri için kurs ve etkinliklere önem verilmesi önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the problems experienced by classroom teachers who have made field changes. Within the scope of this aim, the professional competencies of the classroom teachers who made field changes, their field knowledge, the problems they experienced with their colleagues and the change of the problems in the process were investigated. Interview technique, one of the qualitative research types, was used in the research.. The applied interview form was developed by the researcher by taking the opinions of two field experts. The interview form consists of 11 questions. Within the scope of the research, online and face-to-face interviews were conducted with thirty teachers who graduated from classroom teaching and later transferred to various field teaching positions in Kırıkkale center and its districts. The data obtained as a result of the research were analyzed with the content analysis method. As a result, among the reasons for changing the field of the classroom teachers who make a field change, first of all, being able to be appointed more easily, getting rid of the situation of being more than the norm, professional convenience and finally seeing the field change as an opportunity as a result of not being able to settle in the field of interest for various reasons during the university entrance exams. The participating teachers generally stated that they encountered prejudice in the first years when they made a field change, but this situation disappeared with professional experience and self-improvement efforts in the following years. Almost all of the teachers used positive statements about their professional competence status. However, although teachers are largely aware of their shortcomings, the results have emerged that they do not demand a wide range of activities and activities in the sense of self-improvement. Based on the results, improving the appointment conditions of classroom teachers, planning and implementing teacher training practices in accordance with the requirements of the age and fully meeting the qualitative needs of the Ministry of National Education, ensuring the employment of teachers by considering the supply-demand balance between the Ministry of National Education and the Higher Education Institution and changing the field suggestions were made to give importance to courses and activities for the professional development of teachers. KeyWords: Field Change, Side Area, Education.