Yetişkin bireylerin ebeveynleşme olgusunda obsesif inanışların ve kaygı düzeylerinin rolü
The role of obsessive beliefs and anxiety levels on parentification in adult individuals
- Tez No: 717915
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveynleşme olgusu, obsesif inanışlar, kaygı, ebeveynleşme envanteri, obsesif inanışlar ölçeği, durumluk- sürekli kaygı ölçeği, Parentification phenomenon, obsessive beliefs, anxiety, parentification inventory, obsessive beliefs scale, state-trait anxiety scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, yetişkin bireylerin edinmiş olduğu ebeveyn rolleri doğrultusunda bu olgunun inanç türleri ve kaygı düzeylerinin rolünü incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmaya Türkiye genelinde yaşayan 18-65 yaş arasında olan 314 gönüllü katılmıştır. Araştırma kapsamında bulunan katılımcılara ebeveynleşme türlerini incelemek için Ebeveynleşme Envanteri, Obsesif İnanış türlerini incelemek için Obsesif İnanışlar Ölçeği ve Kaygı düzeylerini incelemek için Durumluk- Sürekli Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, Ebeveynleşme Envanteri, Obsesif İnanışlar Ölçeği ve Durumluk- Sürekli Kaygı Ölçeği toplam puanları arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Cinsiyet faktörünün ebeveynleşme olgusu ile farklılığı incelendiğinde istatistikçe anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Yaş grubu ile Sürekli Kaygı puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Obsesif İnanışlar Ölçeği alt boyutlarından“Sorumluluk/Tehdit”puanı ile Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği alt boyutlarından“Sürekli Kaygı”puanı arasında pozitif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ebeveynleşme Envanteri toplam puanı ve Obsesif İnanışlar Ölçeği Toplam puanı ile kardeş sıralaması arasında istatistikçe anlamlı bir farklılık görülmüştür. Elde edilen bulgulardan biri de Obsesif İnanışlar Ölçeği Toplam puanı ile cinsiyet arasında istatistikçe anlamlı bir farklılık saptanmasıdır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the role of belief types and anxiety levels of this phenomenon in line with the parental roles that adult individuals have acquired. 314 volunteers between the ages of 18-65 living in Turkey participated in the study. The Parenting Inventory to examine the types of parenting, the Obsessive Beliefs Scale to examine the types of Obsessive Beliefs, and the State-Trait Anxiety Scale to examine the anxiety levels were applied to the participants within the scope of the research. The data obtained in the research were analyzed with the SPSS program. As a result of the analysis, a positive correlation was found between the total scores of the Parenting Inventory, Obsessive Beliefs Scale, and State-Trait Anxiety Scale. When the difference between the gender factor and the parenting phenomenon was examined, no statistically significant difference was found. A statistically significant difference was found between the age group and the Trait Anxiety score. A statistically significant positive correlation was found between the“Responsibility/Threat”score of the Obsessive Beliefs Scale sub-dimensions and the“Trait Anxiety”score of the State and Trait Anxiety Scales. There was a statistically significant difference between the Parenting Inventory total score and the Obsessive Beliefs Scale total score and sibling ranking. One of the findings obtained is that there is a statistically significant difference between the Obsessive Beliefs Scale Total score and gender.